Overlevelsestips

Smak deg frem på best mulig vis.

Vinsmaking og glass følges alltid av en bolle eller lignende til å spytte i, som her på Augusta utenfor Franschhoek. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


  • Legg inn minst en time for hver vinfarm.

  • Legg inn lunsj mellom halv ett og halv to – de fleste restauranter serverer ikke lunsj etter klokken 15.

  • De fleste krever at du kjøper et glass for smaking – en grei suvenir, og det er ikke kostbart etter norske forhold.

  • Start med tørre hvitviner, gå over til røde og avslutt med søte varianter.

  • Bruk spyttekoppene! Selv om det strider mot norsk sans for alkoholbruk …

  • Det er venstrekjøring i Sør-Afrika. Enda en grunn til å spytte flittig.

  • Benytt deg av spesialtilbud og pakketilbud, langt billigere enn i butikken på flyplassen.

  • De fleste utsalgsstedene kan hjelpe deg å pakke trygt for flyreisen.

  • Sør-Afrika produserer også egen champagne, portvin og brandy.

  • Handler du for mer enn 250 rand, kan du få skjema som gir deg rett til 14 prosent merverdiavgift i retur. Skjema (VAT255) får du der du handler, og det må så fremvises, sammen med varene, på flyplassen eller returkontoret på Victoria & Albert Waterfront i sentrum av Cape Town.
  • Norske regler

    Du betaler i dag 35 kroner per flaske som fortolles ved innreise til Norge, eventuelt 47 kroner per liter. Dagens grense for hva du kan ta med hjem til fortolling av alkoholholdig drikke sterkere enn øl, er kun på fire liter.

  • Blir forslaget til statsbudsjett vedtatt, betyr det at du kan ta med hele 27 flasker vin til fortolling etter nyttår.
  • Tilbake til innledningen