Mest gourmét for pengene

Vi presenterer ti anbefalte og forholdsvis rimelige restauranter i fem europeiske storbyer.

Foto: Britain on View Foto: Britain on View Vis mer
Harald Berger, kjøkkensjef på Oro. Vis mer


Å spise godt er en viktig del av storbyferien. Drar vi på en storbyferie skal vi se severdighetene, handle litt, kanskje være litt kulturelle - og i hvert fall spise ute på restaurant.

De fleste europeiske storbyer har et godt utvalg av restauranter i alle prisklasser. Det gjør at det ikke alltid er så lett å velge hvor kveldens måltid skal inntas. For å gjøre det litt enklere har vi sjekket hvilke relativt rimelige restauranter Michelinguiden kan anbefale i følgende storbyer: København, Stockholm, Paris, London og Praha.

Ekspertens tips

Men først litt eksperthjelp. Harald Berger jobber som kjøkkensjef på Oro i Oslo. Han deler gjerne sine tips med oss. Vi spurte ham hva han mente om restaurantutvalget i de fem storbyene.

- I London og Paris er det så mange restauranter å velge mellom at de fleste finner noe som faller i smak, sier Berger.

- Men tradisjonelt har det vært Paris som er den største gourmétbyen av disse fem?

- Ja, fra gammelt av var det Paris. Men i dag er London langt fremme. Her er det mye spennende nytenkning på kokkefronten. Og norske ganer finner mye bra i London i forhold til Paris, mener Oro-kokken.

- For i London slipper vi unna froskelår og snegler?

- Ja, nettopp. Det er ikke alle som liker slik mat, konstaterer han.

Ut og spise i ferien

Hvor mye er du villig til å bruke på en middag med drikke på restaurant når du er på storbyferie? (Avsluttet)
Opptil 300 kroner(46%) 345
300-700 kroner(36%) 273
Over 700 kroner(18%) 137
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Berger holder altså en knapp på London, men av de fem byene er det Praha han er mest imponert over.

- Praha har fortsatt veldig bra og billig mat. Her får man tsjekkiske retter, men restaurantene har blitt mer internasjonale de siste årene. Jeg er imponert over smaksvariasjonene og råvarene der borte, sier Harald Berger.

Han vil spesielt anbefale to restauranter; Flambée i Praha og Kong Hans Kælder i København.

Flambée er en anerkjent gourmétrestaurant med menyer fra cirka 415 kroner. Michelinguiden kaller Flambée en "veldig komfortabel og hyggelig restaurant". Kong Hans Kælder har én stjerne i Michelinguiden, og serverer fireretters menyer fra cirka 760 kroner.

Foto: Restaurant Restaurangen, Stockholm Foto: Restaurangen Vis mer


Ikke bare stjerner

Michelinguidens stjerner gis til restauranter som er eksepsjonelt bra, både når det gjelder mat, atmosfære og service. Restauranter med Michelinstjerner er drømmesteder for gourmétene, men det er ikke alltid lommeboka tillater slike besøk.

Michelinguiden deler imidlertid ut mer enn stjerner. De gir også rimeligere restauranter utmerkelser for mat, atmosfære og service. Vi har plukket ut to restauranter i hver av de fem byene som har fått ulike utmerkelser, men ingen stjerner. Prisnivået tilsier at et besøk på en av disse er noe de fleste kan unne seg i ferien. Husk at det finnes mange flere alternativer enn våre to.

God appetitt!

>> Budsjettgourmét: København
>> Budsjettgourmét: Stockholm
>> Budsjettgourmét: Paris
>> Budsjettgourmét: London
>> Budsjettgourmét: Praha

Se også listen over:

>> Verdens 50 beste restauranter 2006

Mer om mat fra DinSide:

Stjernekokkenes favoritter
New Yorks beste restauranter
Afternoon tea i London
New Yorks beste hamburgere
Tysklands beste restauranter