Lima, kongenes by

Overveldende, støyete og forslummet, ja vel, men Lima vet å sjarmere tilreisende.

PLAZA DE ARMAS: Katedralen i sentrum av Lima er en av mange spanjolene de spanske erobrerne har satt på Lima.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ciudad de los Reyes - kongenes by - ble byen kalt av de spanske erobrerne. Byen ble grunnlagt i 1535 av Francisco Pizarro, og er Sør-Amerikas nest eldste by. Området har likevel vært befolket tidligere: Spor tyder på at området var befolket for mer enn 1.000 år siden. Man antar at Peru har vært befolket fra cirka 8.000 år f.Kr. Lima var hovedsete for Spanias kolonier i Sør-Amerika på 17- og 1800-tallet, og byens arkitektur bærer preg av dette den dag i dag.

Museer og attraksjoner

  • Museo de la Nación
    Javier Prado Este 2466
    Tlf.: + 51 1 47 69875
    Utstilling av funn fra de tidlige bosetninger, klær, kunsthåndverk og folklore fra hele Peru.
  • Museo de Oro del Perú u Armas del Mundo
    Avenida de Molina 1110
    Tlf.: + 51 1 3551291
    Limas gullmuseum har en samling av prekcolombiansk gull, sølv, bronse, keramikk, tekstiler og mumier.
  • Museo de Arte
    Diciembre 125
    Tlf.: + 51 1 4234 732
    7.000 utstillingsobjekter gir en kronologiske fremstilling av peruansk kultur fra Paracas-sivilisasjonen og frem til i dag.
  • Lima har utallige museer som tar for seg ulike deler av peruansk kunst og kultur.

    Guidede turer

    Fra Plaza de Armas konkurrerer flere guideselskaper om å få vise deg rundt. Hiv deg på! Du får se Lima og arkitektur fra flere århundrer. Spør også etter å få kjøre til topps på det tørre fjellet Cerro San Christobal. Ettfeltsveien opp til toppen er gysende nifs der den stuper utfor her og der, men fra toppen ser du Lima strekke seg ut til alle kanter så langt øyet rekker. Her er også et lite museum, en restaurant og en helgenfigur hvor du etter sigende skal få et ønske oppfylt dersom du tenner et lys.

    Mat og drikke

    MAT: Her lages anticucho på spidd.
    Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

    Peruanerne er glade i mat, og legger stor vekt på forberedelsene. Det er vanlig å spise en kraftig frokost med ris og kjøtt eller fisk. Kaffemaskiner er ikke utbredt, og ofte får du kaffen i en liten mugge som du heller opp i melken. Til tross for at Peru er en stor kaffeprodusent er pulverkaffe er svært vanlig.

    Rundt klokken to er det tid for middag eller lunch: Prøv Ceviche, rå fisk og/eller skalldyr marinert i sitron, løk og pepper, servert med mais og yuca. Det er vanlig å spise flere retter til lunch. Senere på kvelden er det klart for et nytt stort måltid, gjerne med flere retter.

    Anticucho - grillet okse- eller kyllinghjerter, er en annen spesialitet. Hjertene serveres med saus og poteter.

    Desserter som må prøves ut er Mazamorra Morada Arroz con Leche og Leche Flan.

    Det er ikke vanlig å drikke alkohol til maten, skjønt peruanerne drikker søt vin til festmaten. Folk elsker Inca-Cola, en peruanskprodusert brus. Det drikkes også chicha morada, jugos speciales, tykke fruktjuicer og godt øl.

    Det finnes utallige restauranter i Lima, prøv dem ut.

  • Praktiske opplysninger
    - overnatting, visum og vaksinasjoner.
  • Verdens styggeste by
    - tilbake til introartikkel.


  • Mer om Peru

  • På høye hæler i Amazonas
    - bli med blant klapperslanger og taranteller i Perus jungel.

  • Rusa på høyde i Andesfjellene
    - Fra Lima til Amazonas over Andesfjellene – med høyeste punkt 4.818 meter over havet.

  • Rocka ferd i Amerika
    - les omtalen av Thomas Bobergs bok Americas

  • PeruTravelNet
    - oversikt over nasjonalparker, vernede områder og attraksjoner i Peru.

  • Latin American Informacion Center
    - side med linker til universiteter, aviser, tidsskrifter og myndigheter.
  • Kilde: LaRepublica.com.pe, Lonelyplanet.com, Perúinfo.com, Footprint, samt førstehånds erfaringer.