Julemat verden rundt

Om to dager er det julaften, og vi skal spise juleribbe, lutefisk og pinnekjøtt. Men hva spiser de i jula i andre land?

Julematen varierer fra land til land - men alle koser seg ekstra med god mat i julen. Foto: Janet Goulden Vis mer

Julemat verden rundt

  1. TEST: Julemat fra hele verden


Nå er det bare to dager igjen til julefreden senker seg, og julematen står på bordet. Julen er høytiden da vi spiser mest og best. Det gjelder selvsagt ikke bare her i Norge, men i alle andre land som feirer jul. Tradisjonene er imidlertid vidt forskjellige.

Her er noen av dem:

  • I Østerrike og Tsjekkia spiser de karpe til middag på julaften.

  • I Tsjekkia er det forøvrig viktig at antall gjester rundt bordet blir et partall. Ellers vil den uten noen partner dø innen neste jul. Skummelt!

  • I Egypt spiser de fata, en rett som består av brød, ris, hvitløk og kokt kjøtt.

    Julestamme, eller Buche de Noel er et must i Frankrike. Foto: Pierre C. Vis mer


  • I Bulgaria spiser de banitza, en pai med ost og spinat.

  • I Frankrike spiser de en kake som kalles buche de Noel, fordi den ser ut som en vedkubbe. Julemiddagen spises forøvrig frem til midnattsmessen på julaften. Hva som står på menyen avhenger av hvor i Frankrike man befinner seg. I Alsace spiser de gås, i Burgundy kalkun med kastanjer, og i Paris østers og gåseleverpostei.

  • I Portugal spiser de klippfisk med kokte poteter rundt midnatt julaften.

  • I Hellas er det tradisjonelt stekt gris som gjelder. I tillegg er julebrødene christopsomo viktige. Dette er loff i forskjellige varianter som "graveres" enten med et kors, eller et mønster som sier noe om familiens yrke. Dette var mer vanlig før i tiden, når hele familien var slaktere, bakere, kornbønder, fiskere osv.

    >>TEST DEG SELV: Julemat fra hele verden

    Det er mange som sverger til stekt kalkun som julemat. Foto: Thomas Dawson Vis mer


  • På Grønland spiser de en relativt spesiell matrett i julen. De spiser kjøtt fra alkekongen (fugl som minner om lundefuglen) etter at det har blitt pakket inn i selskinn og lagt under en stein for å råtne. Det sies å lukte noget spesielt, og smaker bare for de spesielt interesserte.

  • I Italia faster de i et døgn før den store julemiddagen på julaften.

  • I Slovakia spiser de to retter - sauerkrautsuppe og fisk med potetsalat.

  • Svenskene spiser selvsagt julesild, men kan også gnage på syltede griselabber.

  • Folk i de store skogene i Sør-Tyskland spiser gjerne villsvin eller hjort. I resten av landet er gås vanlig.

  • Julen faller midt på sommeren i Australia, og dermed feirer de med en skikkelig barbie (grillfest) utendørs.

  • En tur i saunaen før eller etter julemiddagen er nesten et must i Finland.

  • På Jamaica består julemiddagen av geit i karri med ris.

  • I Latvia er det vanlig med brune erter med baconsaus, paier, kål og pølser.
  • >>TEST DEG SELV: Julemat fra hele verden

    Det mangler ikke på noe når danskene spiser julemat. Foto: Ted Fahn/Visit Denmark Vis mer