Michael P. Moi spiser det meste, og har smakt alt, med unntak av én ting: Livmor. - Det er ikke helt min greie, sier Moi til DinSide.  Foto: Elisabeth Dalseg
Michael P. Moi spiser det meste, og har smakt alt, med unntak av én ting: Livmor. - Det er ikke helt min greie, sier Moi til DinSide. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Hvilken livmor skal jeg ha til middag i dag?

Ja, dette er et valg du kan ta stilling til, på kinesisk matmarked.

«- Jeg spiser mye, jeg har smakt på det meste, men grensen min går ved livmor.Michael P. Moi»


Du trenger heller ikke dra til Kina for å oppleve matbutikker helt utenom det vanlige. Midt i New York, i Chinatown på Manhattan, fant vi et matmarked ulikt noe vi har sett før.

Er du blant dem som kjenner at du blir litt uggen i magen når noen nevner lungemos, blodpølse eller lever, kan det fortone seg som det reneste skrekkabinettet. For her selges alt. Det er ikke snakk om pent innpakkede fileter som ikke bærer noe som helst preg av at kjøttstykket en eller annen gang har tilhørt et dyr.

Se den utrolige videoen: Her spiser han et levende hjerte

Hoppende, sprellende, levende frosker får du også kjøpt. Disse er dine for under fire dollar per halvkilo. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Nei her selges fugler med hodet på, fisk med innvollene på plass, alligatorbein med klør og litt skinn på selve foten - og innvoller. Møysommelig skylt og kuttet opp og merket. Hadde det ikke stått hva det var, hadde denne journalisten tenkt at det meste var en eller annen form for blekksprut. Det var det ikke.

- Vi kinesere spiser alt, sier Michael P. Moi til DinSide. Han har bodd i Chinatown mesteparten av sitt liv, og jobber i et lokalt utviklingsselskap. - Vi kaster jo ikke mat!

Og vi ser jo at selve tanken er god. Dersom man først skal drepe og spise et dyr, er det jo smart å utnytte hele dyret. Vi skal ikke mer enn et par generasjoner tilbake før vi var flinkere til dette også her til lands. Men like flinke som kinesere er, er det nok de færreste nordmenn som har vært. Det er noen ting som er hellig. Eller uspiselig, alt ettersom.

Moi innrømmer også at det er én ting han aldri har spist - fra noe som helst dyr - og det er livmor. Der går grensen hans. Men et par minutter foran den ekstremt rikholdige og varierte ferskvaredisken på matmarkedet, viser at dette ikke gjelder alle. For Pork Uterus, svinelivmor, er populært - og blir snart utsolgt.

Hva er det egentlig som gjør at levende østers er så populært?

Sprell levende

Det meste av maten er fersk, og noe er attpåtil levende. Fisk svømte rundt i akvarium, krabber sprellet i store kar, og i et hjørne kvekket noen småfrosk som lå i en bøtte med vann.

Blir det ikke solgt, blir det tørket. Vi trodde flere ganger at vi så smågodt, men det viste seg å være tørket sjømat - reker, blekksprut, skjell og fisk. Også sopp er stort, med et imponerende utvalg tørkede sorter.

Det begynte forsiktig, med fargerike smoothies og småkaker. Foto: Elisabeth Dalseg
Men allerede ved siden av skjønte vi at det kanskje ikke var her vi skulle spise dagens lunch: Grillet svin, svinetunge med soyasaus og svinemage med soyasaus. Foto: Elisabeth Dalseg
Glinsende, glaserte ender, derimot spiser vi gjerne. I pannekake med agurker, vårløk og hoi sin-saus. Foto: Elisabeth Dalseg
I ferskvaredisken så vi nysgjerrig på alle de ulike varene som var til salgs. Her synes vi å kjenne igjen blekksprut? Foto: Elisabeth Dalseg
Ja, det var fersk blekksprut. Flankert av gåseinnvoller, andeføtter uten bein og gåselunger på den ene siden, og svinemage på den andre. Foto: Elisabeth
I midten ser du svinelivmor - ferske, til og med... Foto: Elisabeth Dalseg
Da vi var på markedet rundt lunchtider, var de nesten tomme for griselivmor. Men det var rikelig med storfeinvoller igjen. Foto: Elisabeth Dalseg
Fresh silky heter disse to småfuglene. Foto: Elisabeth Dalseg
Mens denne stakkaren heter Patrick. Hodet er selvfølgelig på. Foto: Elisabeth Dalseg
Michael P. Moi spiser det meste, og har smakt alt, med unntak av én ting: Livmor. - Det er ikke helt min greie, sier Moi til DinSide. Foto: Elisabeth Dalseg
Denne foten har sittet på en aligator. Foto: Elisabeth Dalseg
Fisking av bryggekrabbe er business i Chinatown. Her selges de for 7 dollar ( cirka 40 kroner) for et pund - i underkant av en halv kilo. Foto: Elisabeth Dalseg
Hoppende, sprellende, levende frosker får du også kjøpt. Disse er dine for under fire dollar per halvkilo. Foto: Elisabeth Dalseg
Det er nok flest kinesere som kommer til markedet for å kjøpe seg middag, men som vi ser her, får du også mindre avskrekkende matvarer. Foto: Elisabeth Dalseg
Kaos da det var salg på allogatorføtter... Vel, det stemmer ikke helt, men at markedet er populært, er helt sikkert. Foto: Elisabeth Dalseg
Er du i Chinatown bør du også ta turen innom en av de mange tebutikkene. Det fommes både eksklusive spesialister der teen oppbevares i gylne krukker og du kan få være med på teseremoni på bakrommet ... Foto: Elisabeth Dalseg
Eller litt enklere butikker, der teen oppbevares som smågodt, mellom fiskemager og tørket sopp. Foto: Elisabeth Dalseg
Røtter til alle formål fås også kjøpt. Disse skal gi energi i høstmørket. Foto: Elisabeth Dalseg
Tilbud på karameller? Nei. Tilbud på (inn)tørkete kamskjell. Foto: Elisabeth Dalseg


Hva det smakte?

Vi må dessverre skuffe dere som hadde håpet de skulle få en beskrivelse av hvordan det smakte. Vi var kun en snartur innom Chinatown denne gangen - og hadde ikke tilgang på matlagingsfasiliteter. Vi var imidlertid så heldige å ha tid til en tur innom den moderne kinesiske restauranten Red Egg. Her spiste vi saftig dim sum, wokretter og pekingand i minipannekaker - og det kan anbefales på det varmeste. Selv for sarte mager som har fått seg en litt rystende opplevelse på matmarked.

Red Egg finner du i 202 Centre Street.

Hotellsjekken: Hotellrom til halv pris i New York

Chanelle? Velsace?

Drar du til Chinatown for kopivarenes skyld, kan det hende du blir skuffet. For mens man før kunne boltre seg i mer eller mindre gode kopier av it-vesker, klær, klokker og smykker er dette nå helt borte fra de små bodene på markedet. Et par år tilbake bestemte myndighetene seg for å rydde opp i Canal Street, gaten der kopibutikkene og bodene lå tett i tett. Nå selges det kun billigvarer av varierende kvalitet.

Innsidetips til New York

Dersom du ikke bryr deg om at det kopivarer er forbudt, er det forsatt mange muligheter. For selv om butikkene er borte, eksisterer selgerne i beste velgående. Tar du subwayen til Canal Street er noe av det første som møter deg en vegg av mumlende kinesere. Stopper du opp for å høre etter, er det merkenavn som er mantra. Louis Vuitton? Chanel? Versace?

Under vide jakkeermer gjemmer de designerkopier av klokker og smykker, og på et nærliggende sted (på et bakrom, i en bakgård, i et bagasjerom) har de falske designervesker å vise, dersom du har cash å betale med.

Disse flyr deg til New York