Fint skal det være

Svenskene har laget sin egen gourmetrute gjennom Sörmland.

Kort vei fra produsenten til kjøkkensjefen.

Foto: Yxtaholmsslott.se Foto: Yxtaholmsslott.se - ikke til gjenbruk Vis mer

Fint skal det være

  1. Fint skal det være


Kortreist og kulinarisk? I det vestsvenske fylket Sörmland er bordene dekket for gourmeter.

- Vi bruker lokale råvarer fordi vi tror at det blir best resultat på kjøkkenet når det er kort vei fra matprodusenten til kjøkkensjefen. Kombinasjonen øker kunnskapen i alle ledd fra den som produserer maten til den som lager og serverer den, sier Patrick Arneke, eieren av Yxtaholms Slott til DinSide. - Utvalget av ferske råvarer blir naturligvis også større når vi benytter varer herfra.

- At vi bruker mat herfra gjør også at vi får en vakker historie å fortelle våre gjester, humrer Patrick Arneke.

Arneke tok over Yxtaholms Slott for ni år siden og driver ordinær hotellvirksomhet ved siden av å servere mat. Slottet har tatt utgangspunkt i svenske kjøkkentradisjoner, men legger til franske og italienske elementer.

- Vi er et klassisk slott og vil gjerne at kjøkkenet speiler dette, sier Arneke.

Arneke forteller at sensommeren og høsten er den beste tiden for å besøke gården.

- Da har vi et særlig godt utbud av råvarer som sopp og vilt. Og det er vakkert og fredelig her i traktene også, skryter herregårdseier Arneke.

Det finnes flere hundre svenske herregårder, hvorav noen titalls er åpne for publikum. Noen herregårder tilbyr overnatting av ulik standard og av disse har et knippe herregårder spesialisert seg på å tilby gode restauranter.

  • Her er adressene