Dag 4: Bakeren i Pragelato

I dag er det min tur å hente brød hos bakeren. Det dufter av nybakte kaker og brød når jeg åpner døren og går inn i bakeriet i Pragelato. Bakeren vinker meg bort til seg. Jeg ser den flere meter store bakerovnen som gløder av varme. Luften er fylt av hvitt mel. Tekst og foto: Eva Hille/Sjømannskirken

Bakermester Micael Romagnolo har fått med seg sønnen David og nevøen Nathan i sitt bakeri. Foto: Eva Hille/Sjømannskirken Vis mer
Aldri tidligere har det lille bakeriet i Pragelato bakt så mye brød som under OL i Torino. Foto: Eva Hille/Sjømannskirken Vis mer
På Sjømannskirken i Pragelato får du rykende ferske grissini servert til suppen. Foto: Eva Hille/Sjømannskirken Vis mer


- Vi har aldri tidligere bakt så mye brød som det vi gjør under OL, forteller Micael Romagnolo. Han regner med å bake over dobbelt så mye brød og kaker under OL, som det han vanligvis gjør på denne tiden. For å ha brødene ferdig til de tidligste morgenfuglene, må deigen settes allerede like etter midnatt.

Croissant til frokost

Brød utgjør en viktig del av det italienske kostholdet og brukes nesten alltid som tilbehør til middag. Til frokost spiser italienerne en liten og lett croissant. I løpet av et år baker Micael Romagnolo og hans medarbeidere 25 ulike typer brød. I tillegg har det lille bakeriet hans et rikt utvalg av søte kaker og quiche fylt med bacon, brokkoli, skinke og mye annet godt.

Bugi til karneval

Nå som det er karnevalstid er det tradisjon for å spise en liten kake av butterdeig og på bakeriet er de nå i full sving med å bake flere brett av kaken, som får et lett dryss av melis før den legges i glassdisken. Bugi blir noen ganger fylt med krem og med sjokolade.

Grissini til suppe

Hver dag under OL henter Sjømannskirken vel 2 kilo rykende ferske italienske grissini, bakt av bakeren i Pragelato. Lyse og grove grissini smaker nydelig sammen med den varme suppen vi serverer våre gjester. Grissini er mye brukt i Italia og her også som tilbehør til suppe eller andre kjøtt- og fiskeretter. På Sjømannskirken vil det trolig bli spist over 30 kilo grissini i løpet av OL. En stor takk til bakeren i Pragelato.


>> Tilbake til innledningsartikkel: Daglige OL-rapporter

>> Åpningsdagen: Nå er det like før
>> Dag 1: Topp fem i Pragelato
>> Dag 2: Kongelig i Pragelato
>> Dag 3: Fem tabber du bør styre unna i Italia

Mange fristelser ... Foto: Eva Hille/Sjømannskirken Vis mer