Aloe vera - nyttig gelé

Plantene vokser helst i ørkenlignende landskap, og har en unik evne til å lagre vann.

Aloeplantens ytterste blader høstes. Selve planten lever og vokser videre. Vis mer
Aloens grønne blader splittes, og aloegeleen kan skrapes ut. Vis mer


Den lille øya Aruba i Karibia er et av stedene i verden der Aloe-plantene trives spesielt godt. Her er det rikelig med sol og varme til at plantene vokser og trives. En håndfull mennesker arbeider her med å foredle aloeplantene fra blad til kremer og andre remedier.

Lang historie

Aloeplantene kom til Aruba på attenhundretallet. Først ble de dyrket av enkelte bønder som høstet plantene for å utnytte den lakserende oljen som bladene avgir. Oljen ble kokt til klumper som ble eksportert til farmasiindustri verden over.

Men andre virkemidler tok over, og i 1960 ble prosessen endret. Man begynte å foredle geleen som finnes inni bladene, en gelé som har en ekstrem evne til å oppta vann.

Fra gele til solkrem

I dag drives høsting og foredling fra en fabrikk på øya. Grønne planteblader høstes en gang i uken, og kuttes ytterst på planten. De grønne plantefibrene fjernes manuelt, og geleen skylles i vann i 15 minutter for å fjerne de lakserende oljene.

Deretter benyttes geleen i så ulike produkter som solkrem og deodoranter. Selskapet Aruba Aloe produserer også en gelé som brukes til å dempe svie og kløe, Burn Balm.

Aruba Aloe selges først og fremst på øya, til turister. Det er også mulig å kjøpe produktene enkelte steder i USA, samt bestille på nett.

I Norge finnes ikke akkurat disse produktene i butikk, men det er mange andre produsenter som benytter aloe vera i kremer og salver. Se innholdsfortegnelsen på produktene.

Aloegeleen er det som brukes i dag. Til høyre ser vi hvordan man høstet aloeens lakserende olje i tidligere tider, ved å kutte bladene og sette kuttsiden nederst i en treform med hull i enden. Oljen er den orange væsken du ser i glasset. Vis mer