Vi liker det sprøtt

Så du liker epler og potetgull på grunn av smaken? Du tar feil.

Vi liker potetgull, epler og lignende fordi det er sprøtt.

Det hevder hvert fall forskere ved University of Leeds. Deres studie viser at vi liker mat som gir lyd og føles sprøtt.

- Det er svært sannsynlig at vi alle er genetisk innstilt på å like sprøhet som et tegn på friskhet i maten, sier forsker Malcom Povey, som er ekspert i ultralyd, ifølge Ananova.

Han og kollegene brukte et panel som skulle smake på ulike matvarer. Resultatet viste at jo høyere nivå av ultralyd som ble gitt når man tygget, jo høyere var nytelsen av produktet.

Panelet smakte på sprø epler, potetgull og kjeks. Nytelsen av epler var høyest, med en poengsum på 7,8 av ti.

Tidligere forskning har vist at vi spiser frukt når vi er glade.

- Når det kommer til nytelsen av å spise, er lyd like viktig som farge og smak. Men hvordan hjernen tolker denne informasjonen forstår vi fortsatt ikke, sier Povey.

Ultralyd er en lyd som er over vår hørekapasitet. Når vi spiser noe sprøtt, skapes det ultralyd i hodet. Men hjernen fjerner ultralyden når vi tygger, så vi ikke skal bli døve.

 

Mozon.no, 06.09.2006