HVERDAGSKOST: I flere godt kjente matvarer finner man, kanskje til noens overraskelse, alt fra hestekjøtt til oksehjerte blant ingrediensene. Foto: BERIT B. NJARGA
HVERDAGSKOST: I flere godt kjente matvarer finner man, kanskje til noens overraskelse, alt fra hestekjøtt til oksehjerte blant ingrediensene. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Vet du hva du spiser?

Hest, geit og grisehode - det er mange godbiter å finne i matvarenes ingredienslister.

Slett ikke alle leser hva matvarene de spiser egentlig inneholder, men i flere tilfeller kan dette være god underholdning, som også vil by på overraskelser for noen av oss.

Du var kanskje ikke klar over at vi spiser både heste- og geitekjøtt, eller at wienerpølsene er laget med tarmer fra Kina?

DinSide har lest ingredienslistene for deg - her er noe av det vi fant:

Denne spekepølsa fra Grilstad er en av flere som inneholder hestekjøtt. Foto: Grilstad Vis mer


Hestekjøtt i spekematen

Svært mange av oss vil steile over tanken på å spise hestekjøtt - noe en kjapp runde i dagligvarebutikken viste at vi antakelig har gjort allerede, opptil flere ganger.

En rekke av spekepølsene som er mørke på farge inneholder nemlig hestekjøtt, deriblant Stabburpølse og Haugpølse fra Gilde, og produktet Stabbur fra Grilstad.

I sitnevnte spekepølse er det 40 gram hestkjøtt per 100 gram spekepølse.

– Dette er en tradisjonell og vanlig ingrediens i sort spekepølse, sier Hilde Sorken i Grilstad til DinSide.

Kinesiske tarmer

Gilde garanterer at produktene er laget av norsk kjøtt, men for å lage wienerpølser er ikke norske fåretarmer gode nok.

– Sauenes beiteforhold påvirker størrelsen og kvaliteten på sauenes tarmer. Og siden de norske sauene spiser særdeles godt, er tarmene deres noe større enn det man ønsker til wienerpølsene, og har litt dårligere styrke i tarmveggen, forteller kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist i Nortura til DinSide.

Derfor importerer Gilde fåretarmer fra Australia og New Zealand, Kina og Tyrkia for å lage wienerpølser.

Men heller ikke de norske fåretarmene går til spille; disse eksporteres bort til andre land hvor størrelsen passer bedre til lokale formål.

Les også: Penger å spare på mat som snart går ut på dato

Svinehode i leverposteien

Smalahove og bruk av sauehode i det norske kjøkken er velkjent for de fleste, men at det er hodekjøtt fra grisen i leverposteien, er nok ikke like kjent.

I tillegg til svinelever er det hele 26 prosent hodekjøtt av svin i Gildes ekte ovnsbakte leverpostei.

– I kjakene er det mye kjøtt, som tidligere blant annet ble brukt til sylte. Dette er kjøtt av bra kvalitet, forteller Nina Sundquist.

Hodekjøttet fins også i flere velkjente produkter, som i Gildes Servelat.

Les også: Ferdig-guacamolen minnet mest om ertestuing

...og hva er egentlig MUK?

En rekke kylling- og kalkunprodukter inneholder såkalt MUK, eller mekanisk utbeinet kjøtt. Dette gjelder også Priors grillpølser med kylling og kalkun.

Men langt fra alle er klar over hva dette egentlig er. Her kommer forklaringen:

Mekanisk utbenet kjøtt får man ved å sende bein fra slaktede griser eller fjørkre gjennom en spesiell maskin som skiller ut kjøttrester som ikke lar seg skjære bort med kniv. I tillegg følger det med en del beinmarg, bindevev og beinrester.

Produktet blir en masse som ligner på kjøttdeig, men er noe mer grøtaktig.

Altså er det ikke kjøtt i ordets rette forstand.

Kilde: Matportalen.no

Les også: Slik blir de nye reglene for merking av mat

Andre overraskende ingredienser

Postei fra Svolvær - men hva er egentlig innholdet? Foto: Stabburet Vis mer

  • Selv om fårekjøtt er hovedingrediensen i Fårepølse fra Gilde, inneholder produktet dessuten 5,2 prosent geitekjøtt.


  • Har du fundert på hva Svolværpostei egentlig inneholder? En av hovedingrediensene her er torskelever. Produktet er ifølge Stabburet mest populært blant menn over 50 år, men totalt spiste vi nesten 1,2 millioner bokser i 2011.

  • Storfehjerte er også en velkjent ingrediens i en rekke matvarer, deriblant i Gildes Sognemorr.

Les mer om merking av mat på Matportalen.no