Velg riktig påskemarsipan

Vi spiser i gjennomsnitt 4,5 figurer hver.

Påsken er en høysesong for marsipan – noe som er ganske tydelig i dagligvarebutikkene.

I gjennomsnitt spiser vi nordmenn 4,5 marsipanfigurer hver i løpet av påsken, ifølge Matportalen.no.

Les også: Påskegodt for millioner

Men hva er det egentlig vi spiser?

Marsipan finnes i utallige former og fasonger. Som forbruker er det gjerne vanskelig å vite hva produktene inneholder – og hva du skal velge.

Slik finner du den beste marsipanen

I Tyskland skilles det mellom ulike typer marsipan etter andelen mandler (alt over 70 prosent mandler kalles for Edelmarzipan).

40 PROSENT Mandelinnholdet i Hval Påskemarsipan. Foto: Hval Vis mer
37 PROSENT: Mandelinnholdet i Freia Påskemarsipan. Foto: Kraft Foods Vis mer
37 PROSENT: Mandelinnholdet i Nidar påskemarsipan. Foto: Nidar Vis mer
55 PROSENT: Mandelinnholdet i marsipanen i Nidars Gullbrød. Foto: Nidar Vis mer






Men her til lands finnes det ingen standard for når en produsent kan kalle varen sin for marsipan – så lenge det finnes mandler i massen.

Les også: Pass vekten i påsken

Produsenten er imidlertid nødt til å oppgi hvor stor andel mandler det er i marsipanen.

- Sjekk merkingen på emballasjen. Sammenlign ulike produkter, og velg det som gir deg mest av de ønskede ingrediensene, råder Anne-Pia Lødemel, seniorrådgiver i Mattilsynet.

En sjekk hos tre store norske marsipanprodusenter viser at mandelinnholdet varierer mellom 37 og 55 prosent.

Bryr du deg om mandelinnholdet, bør du faktisk velge året-rundt-marsipanen «Gullbrød» - også i påsken.

I forfjor testet DinSide kilovis med påskegodteri: Se hva som bør havne i påskeegget, og hva du bør holde deg langt unna.

Lag marsipan selv

Ønsker du å styre mengden mandler i marsipanen, kan du prøve å lage den selv.

For ett kilogram hjemmelaget marsipanmasse (med om lag 50-50 mandler og sukker) trenger du:

  • 0,5 kg skåldede, malte mandler
  • 0,5 kg melis
  • 1-2 eggehviter
  • noen sitrondråper
Bland sammen melis og mandler. Tilsett eggehviter (ikke alt på en gang) og sitrondråper. Elt massen godt.

Bryr du deg mest om smak - og ikke mandelinnhold? Se resultatene av vår store smakstest av marsipan.

Kilder: Matportalen.no, Nidar, Kraft Foods, Hval, Wikipedia.