Gilde langtidsmørnet indrefilet er et av produktene du kan slite med å finne i hyllene fremover. Foto: Nortura
Gilde langtidsmørnet indrefilet er et av produktene du kan slite med å finne i hyllene fremover. Foto: NorturaVis mer

Varsler biffkrise

Smøret er tilbake, men nå frykter Nortura kjøttmangel i hyllene.

Det er bare å glemme smørkrisen – nå kommer biffkrisen. Situasjonen skal være så alvorlig at kjøttleverandøren Nortura har alarmert myndighetene, skriver Dagligvarehandelen.no.

Ifølge bransjeavisen er det importert kjøtt som de siste ukene skal ha dekket etterspørselen etter biffkjøtt i Norge.

>>> Er pølsa for lang?

Blir de krise?

– Hvis man med krise mener noe som kommer overraskende og plutselig, så er det på ingen måte noen krise. Produksjonen av storfekjøtt har vært synkende over flere år, de siste årene har den sunket med to prosent hvert år, sier informasjonsdirektør i Nortura Nina Sundqvist til DinSide.

Informasjonsdirektør i Nortura Nina Sundqvist sier hun håper myndighetene tar tak i siutasjonen. Foto: Nortura Vis mer


Mangelen på norsk storfekjøtt har blitt kompensert ved å importere biffkjøtt til Norge. Samtidig har etterspørselen etter norsk storfekjøtt økt med omtrent tre prosent det siste året.

Kan bli tomme hyller

Situasjonen gjør at enkelte hyller kan bli tomme for kjøtt i butikkene.

– Det er ikke nok norsk fersk storfekjøtt. Vi snakker først og fremst om enkelte premiumprodukter, norske ferske biffer og fileter. Kunder på jakt etter dette, kan komme til å møte tomme hyller, sier Sundqvist.

Alt om dagligvarer: Dinside.no/tag/dagligvarer

– Bekymret for situasjonen

Hvorfor produseres det ikke nok kjøtt i Norge?

– Dette skyldes at bøndene legger ned den delen av produksjonen fordi det ikke er lønnsomt for dem å drive det, sier Sundqvist, som ikke helt vil avfeie ordet «krise».

– Vi er bekymret for situasjonen og ber myndighetene om å bli med på å ta et krafttak. Vi kan ikke sitte i ro og se på utviklingen og har invitert myndighetene til å lage en strategisk plan for hvordan vi kan snu dette, sier informasjonsdirektøren.

Ingen lavkarbokrise

Sundqvist tror ikke det er de mye omtalte lavkarbodiettene som har skylden for den økte etterspørselen.

– Vi har ingen tydelige indikasjoner på det. Det er nok heller et resultat av at vi lever i et velferdssamfunn og at nordmenn ønsker rene produkter og høy kvalitet.

Sundqvist forteller at lavkarbodiettene først og fremst påvirker baconsalget som har hatt en stor vekst den siste tiden.

– Men det er nok av gris i Norge, så noen baconkrise blir det ikke, sier hun.