<b>VI SPØR:</b> Tipser nordmenn flest når de er ute og spiser? Foto: Colourbox.com
VI SPØR: Tipser nordmenn flest når de er ute og spiser? Foto: Colourbox.comVis mer

Ulike oppfatninger om tips i Norge

I noen land skal man faktisk tipse, men hvordan er det her til lands?

- Ikke tips! skrev DinSide i fjor etter å ha snakket med Tore Skjelstadaune, leder for Oslo Servitørforening.

Går du ut og spiser på restaurant i Norge, er service inkludert i prisen, og kelnere får fast lønn. Likevel tipses det i Norge, både på restauranter, på caféer og i taxi.

Vi i DinSide lurer på når du synes det er greit å gi litt ekstra som takk for god service? Når tipser du, og når tipser du definitivt ikke? Vær med og stem i vår uhøytidelige undersøkelse!

Når må du tipse? >>>En liten guide

Viktig del av inntekten

Selv om ingen er pålagt å tipse i Norge, utgjør tipsen en stor del av manges inntekt.

Avstemning 1

Hvem og hvor tipser du? (Avsluttet)
På restaurant(34%)
I baren(17%)
I taxien(13%)
På hotellet: Rengjøringspersonalet(9%)
På café(7%)
Pizzabudet(7%)
På hotellet: Pikkoloen(6%)
Barnevakten(3%)
Hos frisøren(2%)
Andre(1%)
Postansatte(1%)
Budbilsjåføren(0%)
Vaktmesteren(0%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Avstemning 2

Når tipser du? (Avsluttet)
Når jeg får ekstra god service(38%)
Når jeg får godkjent service(28%)
Aldri(17%)
Alltid (9%)
I situasjoner der andre gjør det(8%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.



- Jeg har snakket med folk som har så lav fast timelønn som 65 kroner, men som likevel er fornøyd fordi de får 120-150 kroner timen i tips, sa Skjelstadaune til DinSide i fjor.

Taxiselskapet Bergen Taxi sier at de selvsagt ikke har noe krav om at folk skal tipse, men at det forekommer.

- Hvis folk opplever at de får god service, blir tips selvsagt satt pris på av våre sjåfører, men det er helt opp til hver enkelt om de vil tipse sjåføren etter en taxitur, sier Tom Steinstad, markedssjef i Bergen Taxi til DinSide.

Bruker du unødvendig mye penger? Prøv vår sløsekalkulator

Tipser fordi de må?

Mange tipser når de får god service, noen tipser også kanskje fordi de føler at de må.

I enkelte situasjoner regnes det som god kutyme å tipse. Dette gjelder for eksmpel på norske restauranter, hvor noen antakelig vil føle et visst ubehag ved å la være. Er du mye ute, kan imidlertid tipsen bli en stor utgift for lommeboka.

- Personlig er jeg motstander av tips-kulturen. En servitør får betalt av bedriften for å gjøre jobben sin. Han skal jo ikke da behøve et honorar i tillegg fra gjesten? Du gir jo ikke tips til kassadamen på Rema, hvorfor skal du gjøre det til en kelner? Det sa Tore Skjelstadaune til DinSide i fjor.

Er du enig med Skjelstadaune? Delta i vår avstemning og diskuter i debatten
under!