Trøtt av lunsjen

Merker du at det er litt hardere å jobbe etter lunsjen? Nå har forskere funnet ut hvorfor.

I mange land, tar alle seg en liten lur etter lunsj. I Norge har vi ikke denne tradisjonen, men de fleste blir trøttere etter lunsjen. Det er en biologisk reaksjon på formiddagsmaten, viser en ny studie.

Stopper proteinene
Grunnen til at det er vanskelig å holde seg våken etter lunsj, er at sukkeret i maten stopper hjernecellenes produksjon av signalene som holder oss våkne.

Glukosesukkeret blokkerer nervene som lager orexin. Orexin er proteiner som hjelper oss med å være bevisste.

Feil i orexin-nervene kan føre til overvekt og narkolepsi, en kronisk sykdom som gjør det svært vanskelig å holde seg våken. Orexin-nervene spiller også en rolle i læring, prestasjonsevne og avhengighet.

God forklaring
- Dette kan gi en forklaring på lunsjtrøtthet og hvorfor det er vanskelig å sovne når man er sulten, sier forskningsleder Denis Burdakov ved University of Manchester i England, ifølge LiveScience.

I studien, undersøkte forskerne orexin-nervene til mus, for å se hvordan glukose påvirket disse nervene.

Studien er publisert i tidsskriftet Neuron.

Når du spiser lunsj, bør du være bevisst på hva du spiser. Kantinemat kan nemlig gjøre deg feit.

Også tidligere studier har vist at vi blir trøttere etter lunsj. Derfor anbefales to kopper kaffe for å holde deg våken.

 

Mozon.no, 09.06.2006