© PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/CLAUDE PRIGENT MUR DE BRETAGNE (22) LE 07/09/2004  Auberge, restaurant, cuisine, preparation du poisson, dos de bar. Foto: colourbox.com
© PHOTOPQR/LE TELEGRAMME/CLAUDE PRIGENT MUR DE BRETAGNE (22) LE 07/09/2004 Auberge, restaurant, cuisine, preparation du poisson, dos de bar. Foto: colourbox.comVis mer

Til kamp mot posematen

- Livskvalitet går tapt hvis en familie aldri lager mat sammen, sier dansk kjendiskokk og pådriver for den nordiske matbevegelsen.

Den danske kjendiskokken Claus Meyer, innehaver av gourmetrestauranten Noma, som har to stjerner i Michelinguiden, er sistemann ut i serien Ny Nordisk Mat med en ny TV serie og boken Smaken av Danmark.

Norske Andreas Viestad og svenske Tina Nordström har allerede inspirert tusenvis av seere med sine TV program i samme serie.

- Ikke korstog mot pizza og sushi

Den nye kokeboka bygger på konseptet "det nye nordiske kjøkken". Meyer sier konseptet binder det nordiske folket sammen fordi det bygger på fellesnordiske verdier.

Les også: 50 prosent mer økologisk i butikkene

- Mens nordisk kjøkken verken eksisterte som fenomen eller som en språklig konstruksjon for fem år siden, er det nå uten sammenligning det heteste emnet på den gastronomiske scenen i Norden, sier han til DinSide Helse.

Men kjøkkenbevegelsen er ikke et korstog mot pizza, shawarma og sushi, poengterer Meyer:

- Man han si at det nye nordiske kjøkken handler om betydningen av en regional identitet i en globalisert verden, sier han.

Vis mer


Sunt, økologisk og lokalt

Meyer er spesielt opptatt av sunn, økologisk og lokal mat, og sier at tradisjonell dansk mat er usunn. I boka har han derfor fokusert på danske oppskrifter som både er sunne og enkle.

- Meningen med det nye nordiske kjøkken er jo nettopp å fornye det nordiske kjøkkenet så det blir attraktivt og sanselig, og dermed kommer til å leve i våre hjerter og i hverdagen vår, sier Meyer.

Les også: H&M med økologisk kolleksjon

- Toneangivende kokker har en forpliktelse til å bygge en bro mellom gastronomi og ernæringsvitenskap og mellom sunnhet og god smak, fortsetter han.

Men har han forståelse for at mange velger bort økologisk og lokal mat på grunn av høye priser?

- Både ja og nei. Man kan faktisk spise lokal, økologisk mat som metter, smaker vidunderlig og som er billig. Men det krever at man spiser litt annerledes enn man pleier. De fleste mennesker i Norden har for øvrig råd til å bruke mye mer penger på mat. De må bare prioritere litt annerledes, sier han.

- Livskvalitet går tapt

Nordmenns kjærlighet for posemat og frossenpizza, som fører til at færre og færre vet hvordan de skal lage mat fra bunnen av, beskriver Meyer som tragisk.

- Folk skal ikke arbeide på halv tid for å lage maten fra grunnen hver dag, men mye livskvalitet går tapt hvis en familie aldri lager vidunderlig mat sammen, sier han.

Meyer håper derfor at den nye boka og TV-programmene kan inspirere nordmenn til å lage sunn, spennende og tradisjonsrik nordisk mat.

Her kan du lese mer om Claus Meyer og nordisk kjøkken.

Les også: Vil merke sunn mat