Thai-mat forebygger kreft

Et krydder som brukes mye i Thailand har flere gode medisinske egenskaper, sier forskere.

Den ingefærlignende rotplanten galanga brukes mye i det thailandske, malaysiske og indonesiske kjøkkent. Nå har forskere funnet ut at en ekstrakt fra planten kan drepe kreftceller og beskytte friske personer mot sykdommen.

Forskerteamet fra King’s College i London har funnet ut at galanga har evnen til å aktivere et ensym som angriper kreftceller.

Galanga blir allerede brukt som alternativ behandling i Indo-Kina mot blant annet kreft i magen, flatulens, og dyspraksi. I tillegg mener thailenderne den kan øke sexlysten.

- Vanligvis pleier naturmedisin å virke enten mot det ene eller andre. Men det ser ut til at galanga gjør flere ting, sier Peter Houghton til avisen The Scotsman.

- Vi snakker ennå ikke om en kur mot kreft. Vi har kun lagt en brikke til i det totale puslespillet, sier han.

Peter Houghton har forsket på naturmedisin i over 30 år. I dag er 1 av 4 medikamenter på markedet basert på plantemolekyler, inkludert medisiner mot kreft og alzheimer.

- Vi har sett at galanga kan drepe kreftceller og gjøre friske celler strekere, men vi har ennå en lang vei å gå, sa Houghton.

Det trengs blant annet flere tester før man kan si med sikkerhet at planten virker.

- Vi må se på om mennekser som spiser galanga daglig er mindre utsatt for kreft enn de som ikke gjør det.

Mozon.no, 04.02.2005