MER SMAK: Hjemmelaget fårikål smaker mer og bedre enn ferdigvarianten, som likevel er et greit alternativ om du har det travelt. Foto: Berit B. Njarga
MER SMAK: Hjemmelaget fårikål smaker mer og bedre enn ferdigvarianten, som likevel er et greit alternativ om du har det travelt. Foto: Berit B. NjargaVis mer

TEST: Ferdig-fårikål fra Fjordland

Kan den måle seg med den hjemmelagde?

Fårikål er for mange regnet som Norges nasjonalrett, og retten blir hedret med sin egen festdag siste torsdag i september hvert år.

Til ære for den populære kjøttretten og fårikålens dag har vi i DinSide testet ut om man må koke fårikålen selv, eller om Fjordland kan dekke behovet for kokt fårekjøtt, kål og potet.

Slik gikk vi frem

Vi har kokt en porsjon hjemmelaget fårikål etter oppskrift fra Matprat.no, med kokte poteter som tilbehør.

Fjordlands Fårikål med poteter har vi varmet etter anvisning på pakken.

Vårt smakspanel er satt sammen av fire testpersoner, to kvinner og to menn. Blant testerne finner vi blant annet en vestlending, en som er vokst opp på sauegård og en som ikke har et spesielt nært forhold til fårikål.

Smakspanelet visste ikke hvilke varianter de fikk servert. Etter blindtesting av de to variantene, har testpanelet sagt sin mening om begge versjonene av Norges nasjonalrett.

Les også: Denne ferdigsuppen holdt ikke mål

Fjordlands fårikål. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Fårikål fra Fjordland:
Testpanelet var i stor grad samstemte i dommen av ferdigretten, selv om testeren med minst fårekjøtt på samvittigheten var mest positiv til ferdigretten.

«Dette er ikke fårikål, men får med kål» påpekte en av testerne, ettersom kålen var i ett helt stykke, og slett ikke innkokt sammen med kjøttet.

Samtlige i testpanelet syntes det var for lite kraft eller saus i denne fårikålen, og den manglet litt salt. Potetene var derimot gode.

Det bein- og fettfrie kjøttet hadde ikke mye smak og var litt tørt. Vår minst vante fårikål-spiser syntes derimot kjøttet var litt som den reneste fileten å regne sammenlignet med kjøttet i den hjemmelagde fårikålen.

Konklusjon: En helt grei middag når man ikke har tid til å lage ekte vare, og langt bedre enn forventet. Tre av testerne gir terningkast 3, mens en gir terningkast 4.

Les også: Dette kjøttet ble populært!

Hjemmelaget fårikål. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Hjemmelaget fårikål:
Beklager Fjordland, samtlige i testpanelet foretrakk den hjemmelagde varianten.

Alle var enige i at både kjøtt og kål hadde mer smak, og var «sauset sammen» til én rett slik den skal være. Dette, og det langt saftigere kjøttet, gav retten mye mer smak.

For vår minst fåre-vante tester ble noen av kjøttstykkene litt for mye av det gode, med bein og fett og det hele.

Konklusjon: God smak, saftig kjøtt og mer kraft. Terningkast 5 fra hele testpanelet.

Fjordland ble godkjent, men hjemmelaget fårikål scoret høyere. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Artikkelen fortsetter under bildet.

Langt rimeligere å lage selv

Selv om det tar litt tid å lage hjemmelaget fårikål, er det også penger å spare på å gjøre jobben selv.

Vi betalte 59,90 for en porsjon Fjordland-fårikål. Da vi lagde fårikål til denne testen, valgte vi ferskt kjøtt fra Gilde, til en kilopris på 89,90. Dette gav en porsjonspris på 38,60 kroner, litt over 11 kroner billigere enn Fjordland.

Velger du det billigste frosne fårikål-kjøttet til 29,90, som mange dagligvarekjeder tilbyr i disse fårikål-tider, kan du komme ned i 16,10 kroner per porsjon, som er nesten en fjerdedel av prisen på ferdig-fårikålen.

I disse priseksemplene har vi ikke tatt med strømutgifter.

Og selv om du skulle bo alene og bare trenger middag til én, bør du ikke frykte at der blir mat til overs: fårikål blir nemlig bare bedre som restemat dagen etter!

Du trenger ikke mange ingrediensene for å lage fårikål. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Les også: Få middagstips på mobilen


Så enkelt lager du fårikål selv:

Til 4 personer:

1,5 kilo fårikålkjøtt
1,5 kilo hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann

  • Del hodekålen i båter.
  • Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene.
  • Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), cirka 2 timer
  • Serveres med kokte poteter.
  • Kilde: Matprat.no. Her kan du tilpasse oppskriften etter hvor mange porsjoner du skal lage.