HOT ELLER NOT? Folk som tåler veldig sterk mat har utviklet en toleranse - og altså ikke ødelagt smaksløkene sine. Hvor mye tåler du? Foto: Colourbox.com
HOT ELLER NOT? Folk som tåler veldig sterk mat har utviklet en toleranse - og altså ikke ødelagt smaksløkene sine. Hvor mye tåler du? Foto: Colourbox.comVis mer

Tåler du sterk mat?

Grunnen til at noen nærmest kan spise en hel chili mens andre slett ikke.

Klarer du å spise chili?

Eller vil du ende opp med hodet under vannkrana og ei sviende tunge flere timer etterpå?

Hvordan har det seg at noen tåler sterkere mat enn andre?

Æsj eller nam? Genene avgjør!

Utvikler toleranse

Harry T. Lawless, smaksekspert og professor i matvitenskap ved Cornell University, gir svar på dette spørsmålet på NYTimes.com.

Hot mat mot kreft

Mange tror folk som tåler sterk mat har ødelagt smaksløkene sine, men dette er ikke tilfelle.

Stem her!

Tåler du sterk mat? (Avsluttet)
Ja, tåler sterkere mat enn de aller fleste(64%) 772
Litt, like mye som folk flest, tenker jeg(26%) 314
Nei, tåler ingenting, svir i flere timer etterpå (10%) 121
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Personer som spiser mye sterk mat har en tendens til å utvikle en toleranse som vi kaller desensibilisering.

- Den aktive ingrediensen i chilipepper, capsaicin, er et slags legemiddel, og som ved alle andre medikamenter kan vi utvikle toleranse for det, forklarer Lawless.

5 gode råd mot halsbrann

- Spis mer chili

En teori er at nevrotransmitterne – som formidler signaler mellom nerveceller og andre celler – reagerer svakere på capsaicin jo mer de utsettes for det.


- Motmiddelet mot brennende munn og rennende øyne er å spise mer.

Slik overlever du fullesyken

- Enten med én gang eller senere. Kronisk desensibilisering kan kun skje ved langsiktige kostholdsendringer, selv om capsaicin også har en kortsiktig lammende effekt, sier Lawless til The New York Times.

Men hvis du rett og slett ikke orker å spise mer av den sterke maten, finnes det heldigvis råd.

Lawless anbefaler for eksempel frossen yoghurt mot chilisvie, og i India gir mødre barn som har fått for mye karri «ghee», en spesiell type klaret smør laget av bøffelmelk.