Ta en aperitiff før julematen!

En aperitiff med bitterstoffer er lurt å ta før julematen. -Bitterstoffer stimulerer fordøyelsen, sier lege Bernt Rognlien som anbefaler en tynn en, gjerne uten alkohol.

Ta en aperitiff før julematen!
En aperitiff med bitterstoffer er lurt å ta før julematen. -Bitterstoffer stimulerer fordøyelsen, sier lege Bernt Rognlien som anbefaler en tynn en, gjerne uten alkohol.

Julemiddager er ofte fete. For å fordøye fettet, trenger vi litt ekstra fart i galleproduksjonen. Det kan du ordne med en type bitterstoffer.

-Bitterstoffer uten nitrogen, såkalte ikke-alkaloider, stimulerer hele fordøyelsessystemet, blant annet utskillelsen av galle, sier Rognlien. Slik bitterstoffer finnes i malurt som blant annet brukes i fremstilling av vermut. Også flere typer brennevin av typen bitter inneholder fordøyelsesstimulerende bitterstoffer fra urter.

-Hvis man velger brennevin, bør den drikkes med et glass vann. Brennevin drukket alene er for sterkt og vil irritere slimhinnene i fordøyelseskanalen, sier han.

Man trenger ikke alkohol for å få bitterstoffer. For eksempel kan man i helsekostforretninger få kjøpt bitre eliksirer uten alkohol, eller man kan ta kaplser med ekstrakt fra artisjokkplanten. Også karve, som finnes i surkål, gir en forsiktig stimulering av fordøyelsen.
Oppdatert 19.12.01