Syk av maten

Den deilige grillmaten kan i verste fall ødelegge ferien din. Nå er det økning i antall matforgiftninger.

Det er ikke bare vi som trives i sommervarmen. Det gjør også bakteriene.

Vær hygienisk
- Det er viktig å tenke hygiene, spesielt når du spiser ute. Du bør ha like god hygiene ute som inne, sier Karin Nygård, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Noe av det viktigste er å vaske hender. Skal du på piknik eller andre steder hvor dette er vanskelig, anbefaler Nygård å ta med våtservietter.

- Du må også tenke på redskapene. Ikke bruk samme redskap til rått kjøtt og salat, sier hun.

Innendørs kan maten kose seg i kjøleskapet. Varmen ute kan ødelegge maten. Derfor er det lurt å oppbevare matvarene i en kjøleboks. Du bør også være oppmerksom på å holde den varme maten varm og den kalde maten kald.

Ifølge Matportalen.no, er dette de vanligste årsakene til matforgiftning:

- Utilstrekkelig oppvarming

- Sen nedkjøling

- Lagring ved for høy kjøletemperatur

- At varmebehandlet mat blir forurenset av rått kjøtt

- Slurv med renhold

Økning i år
Om sommeren ser vi alltid en økning i antall matinfeksjoner. Men mai og juni i år bød på flere tilfeller av salmonelloser og campylobacteriuser enn i fjor, skriver Folkehelseinstituttet og Matportalen.no.

Salmonellose-smitten skyldes i stor grad utbrudd med S. Kedougou-infeksjoner i kontaminert salami.

Campylobacteriose smittes ofte fra udesinfisert vann, fjørfekjøtt som ikke er gjennomstekt og dårlig hygiene ved grill og tilbereding av fjørfekjøtt, skriver Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet vet ikke om økningen har skjedd ved innenlandssmitte eller utenlandssmitte, eller begge deler.

Som regel blir omtrent 80 prosent av salmonellasyke og 50 prosent av campylocateriose-syke smittet i utlandet.

Drikk mye
Hvis du skal til utlandet, må du være spesielt bevisst på maten du spiser. Vi er ikke vant til bakteriene utenlands, og det skal mindre til for å bli syke. Les Folkehelseinstituttets reiseråd her.

- Vær forsiktig med ting på restaurantbordet. Salat skal du også være forsiktig med. Spis bare ting som er gjennomstekt, sier Nygård.

Vannet i utlandet er også forskjellig fra vårt. Det kan derfor være lurt å drikke mest mulig flaskevann.

- Hvis du blir syk, må du passe på å få i deg nok væske. Du kan også spise lett fordøyelig mat, som kokt ris, sier Nygård.

Infeksjonen går som regel over av seg selv. Barn og eldre bør ta kontakt med lege. Det bør du også gjøre hvis diareen ikke gir seg etter et par dager.

 

Mozon, 18.7.2006