Spiser du  salte supper på regulær basis, kan få økt risiko for magekreft, ifølge britisk ekspert. Foto: Colourbox
Spiser du salte supper på regulær basis, kan få økt risiko for magekreft, ifølge britisk ekspert. Foto: ColourboxVis mer

Styr unna saltbombene

Kan gjøre deg alvorlig syk.

En gjennomsnittsnordmann får i seg cirka 10 gram salt per dag - dette er dobbelt så mye som den anbefalte grensen.

Hjertet ditt kollapser av dette

Salte supper kan øke kreftfaren

Det er den britiske legen og forskningslederen i verdens kreftforskningsfond (WCRF) Rachel Thompson, som nå har gått ut i britiske media og advart mot den mulige kreftfaren forbundet med forhøyet saltinntak. Hun uttaler ifølge Daily Mail at folk som spiser supper med høyt saltinnhold på regulær basis, kan øke risikoen for magekreft.

- Selv små skritt for å redusere saltinntaket, som å alltid sjekke varedeklarasjonen eller lage din egen suppe fra bunnen av, er noe du kan gjøre for å hjelpe til med å redusere kreftrisikoen, sier Thompson til Daily Mail.

Men magekreft er ikke den eneste helserisikoen du utsetter kroppen for ved å få i deg store mengdre salt hver dag. Ifølge Helsedirektoratet kan et høyt saltinntak øke blodtrykket og øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Mindre salt gir mindre sukker


Sjekk varedeklarasjonen

Hel- og halvfabrikata er de største saltsynderne i gjennomsnittskosten vår: Det bør lyse store varsellamper når du handler saus- og suppepulver, buljong, kjøttprodukter, spekemat, oster og snacks. Og visste du at industribakt brød ofte inneholder tre ganger så mye salt som hjemmebakt?

Vær også oppmerksom på at det kan være mye salt i flaskevann. Noen typer kan inneholde 400 mg natrium - eller 1 gram salt - per liter, mens andre typer flaskevann inneholder kun 2 mg per liter. Vann fra springen inneholder 1-2 mg per liter.

Her er synderne

Vi har sjekket saltinnholdet i supper, gryteretter og andre liknende halvfabrikata fra norske dagligvarehyller. Som du ser av tabellen, er pizzafyll den største synderen i denne sammenhengen, med det største saltinnholdet. Merk deg også at det er ingen av matvarene som kommer inn under grensen for 'lite' salt.

Salt er farligere enn du visste

Nederst i artikkelen kan du se hvor mye salt det er i snacksprodukter. Spiser du 200 grambaconcrisp på lørdagskvelden, får du med andre ord i deg 6,6 gram salt. Dette er mer enn de anbefalte grenseverdiene, og det er før du har spist annen mat ...

Saltinnhold (Innholdet er per 100 gram tilberedt vare.)
Varemg Natrium per 100 g vareg salt per 100 g vareLite, middels eller mye?
Bernaisesaus av pulver4001Middels
Betasuppe av pulver3600,9Middels
Blomkålsuppe av pulver3600,9Middels
Kjøttkakesaus av pulver4001Middels
Brun saus med løk, av pulver4001Middels
Kjøttbuljong4501,13Middels
Ertesuppe av pulver3600,9Middels
Bergensk fiskesuppe av pulver3600,9Middels
Fiskesuppe med laks, fryst4001Middels
Jegergryte grytebasis (uten kjøtt)3600,9Middels
Meksikansk grytebasis (uten kjøtt)3600,9Middels
Orientalsk grytebasis (uten kjøtt)3600,9Middels
Pasta di Napoli grytebasis (uten kjøtt)3200,8Middels
Stroganoff grytebasis (uten kjøtt)3600,9Middels
Italiensk grytebasis (uten kjøtt)3400,85Middels
Hvit saus av pulver3600,9Middels
Pizzafyllbasis (uten kjøtt)6001,5Mye
Sjysaus av pulver3600,9Middels
Sodd med kjøttboller, hermetisk3820,96Middels
Tomatsuppe av pulver3600,9Middels
Tomatsuppe med krutonger, Rett i koppen3600,9Middels
Tomatsuppemed makaroni, av pulver2800,7Middels
Viltsaus av pulver3600,9Middels
Kilde: Matvaretabellen hos Matportalen/Mattilsynet


Ifølge Helsedirektoratet bidrar industribearbeidede matvarer med 60-75 prosent av saltinntaket. Food Standards Agency anslår at 75 prosent av saltet kommer fra ferdigmat. Kun 10 prosent av det daglige saltinntaket kommer fra rene råvarer.

1 gram salt tilsvarer 0,4 g natrium. 1 gram natrium tilsvarer 2,5 g salt (NaCl). En teskje tilsvarer 7 g salt.

Når du skal sjekke saltinnholdet i matvarer, står det gjerne oppgitt som mg Na (natrium) per 100 gram vare. Du kan regne om til saltinnhold per 100 gram vare ved å benytte forholdene ovenfor. Tomatketsjup inneholder eksempelvis 950 mg natrium per 100 gram vare, som tilsvarer 2,4 gram salt per 100 gram vare.

Er det viktig?

Bryr du deg om hvor mye salt du spiser, eller synes du ikke det er viktig? (Avsluttet)
Jeg bryr meg - og vil at matindustrien skal kutte saltet(70%)
Jeg bryr meg - og unngår posematen o.l(19%)
Jeg bryr meg ikke(9%)
Ingen mening(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Grenseverdier

Anbefalt grense for saltinntak er 6 gram for kvinner og 7 gram for menn - men helsemyndighetene jobber i tråd med Verdens helseorganisasjons anbefalinger om å få saltinntaken ned til under 5 gram per dag - på sikt.

Natrium har mange viktige funksjoner i kroppen, så for lite salt er heller ikke ønskelig. Voksne trenger 1,5 gram natrium per dag - som tilsvarer cirka 3-4 gram salt.

Hva er mye?

Hvordan skal du hvite hva som er mye og hva som er lite salt i maten? Følgende tommelfingerregel kan være grei å ha i minne:

  • Høyt saltinnhold 1,25 g salt (0,5 g Na) eller mer per 100 g vare
  • Middels saltinnhold 0,25-1,25 g salt (0,1-0,5 g Na) per 100 g vare
  • Lavt saltinnhold 0,25 salt (0,1 g Na) eller mindre per 100 g vare
  • Saltinnhold i snacks (Innholdet er per 100 gram tilberedt vare.)
    Varemg Natrium per 100 g vareg salt per 100 g vareLite, middels eller mye?
    Baconcrisp13203,3Mye
    Ostepop1600,4Middels
    Popcorn, poppet i mikro3400,85Middels
    Popcorn, poppet i soyaolje3400,85Middels
    Popcorn, poppet, kjøpt7861,97Mye
    Popcorn, poppet uten fett3400,85Middels
    Potetchips6201,55Mye
    Potetchips, mindre fett6001,5Mye
    Potetchips, stekt i peanøttolje4201,05Middels
    Potetskruer, potetringer6001,5Mye
    Saltstenger8602,15Mye
    Tortillachips, maischips2540,64Middels
    Kilde: Matvaretabellen hos Matportalen/Mattilsynet