Sterkøl

Vi har testet årets juleøl fra Vinmonopolet

I klassen sterkøl finner vi testen vinner: Berentsens Julefnugg (6,5 %). Dersom du liker litt sterkere øl, er Ringnes Julebokk også å anbefale.

Under kan du se dommernes vurderinger av de forskjellige ølene, rangert fra best til verst. Der finner du detaljerte beskrivelser av utseende, lukt og smak, samt informasjon om ingredienser og brygging. I tillegg finner du anbefalt serveringtemperatur og lagringstips, som baserer seg på informasjon fra bryggeriene og den norske ølboken Norsk Øl.

Årets beste og verste juleøl 2009




Julefnugg

Bryggeri: Berentsen
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Mørk brun
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter : Kaffe, alkohol, syre.
Smaker: Sødme, syre, brent karamell, søt avslutning, kandisert sukker, rosin, mørk konfektsjokolade, alkoholvarme.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Testens beste juleøl. Passer som hyggedrikke, eller til ribbe og røkt pinnekjøtt.




Julebokk

Bryggeri: Ringnes
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 9,0 %
Utseende: Rødbrun.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter : Kraftig nese, sitrus, mandel og vanilje, karamell, alkohol og aceton.
Smaker: Søt, litt syre, nesten ingen bitterhet, litt anis, fruktsødme, alkoholvarme.
Lagring: 1 - 7 år.
Vurdering: Et svært godt øl, som passer fint til mat.




Dahls Juleøl

Bryggeri: Ringnes
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,3 %
Utseende: Kobberrød.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter : Lukter klassisk norsk juleøl. Karamellsødme, snev av korn og vørter.
Smaker: Søtlig med tydelig lettbrent karamell, lett syre, godt kamuflert bitterhet, bløtt, alkoholvarme.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Et øl som er godt til kos. Mangler litt bitterhet til å gå helt til topps.




Delirium Christmas

Bryggeri: Brasserie Huyghe Brewery (Belgia)
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 10,0 %
Utseende: Kobber.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Kirsebær, syrlig og god nese, alkohol.
Smaker: Søtlig, lett, fruktig, hvitt sukker, karamell, lett vanndig, alkoholvarme.
Lagring: 2 - 12 år.
Vurdering: Et snodig øl, som er søtt og lett. Pluss for nydelig lukt.




CB Juleøl

Bryggeri: CB (Hans/Borg)
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Mørk brun.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Lukket nese, snev av malt og syre.
Smaker: Brent karamell, syre i starten, markert bitterhet, hvitt sukker, lett vanndig, lett alkoholvarme.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Veldig lite lukt trekker ned, ellers et ganske godt juleøl.




Hansa Julebrygg

Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Bryggeri: Hansa (Hansa/Borg)
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Mørk brun.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Brent karamell, antydning svovel, alkohol, lett sitrus.
Smaker: Sødme, lett, balansert, lett karamell, sukkervann, litt rosin, lett bitterhet og alkoholvarme i avslutningen.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Lett og balansert




Nørrebros Julebryg

Bryggeri: Nørrebro Bryghus (Danmark)
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, bygg-, hvete- og rugmalt, humle, gjær og krydder.
Alkoholstyrke: 7,0 %
Utseende: Lyse brun, uklar.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Bringebærsukkertøy, hvitt sukker, syre (som minner om eikefatlagrede øl), hvitt pepper.
Smaker: Banan, fløtekaramell, hvitt sukker, lite bitterhet, lett syre, markert alkoholvarme.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Mer søt enn frisk. Et godt matøl, som tåler kraftig julemat.




Schneeweisse

Bryggeri: Erdinger (Tyskland)
Type: Sesongøl/Juleøl – sterkøl/Weissbier
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, hvete- og byggmalt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 5,6 %
Utseende: Uklar oker.
Temperatur: 4 – 7 °C
Lukter : Lukket nese, litt syrlig.
Smaker: Sitrus, sødme med en anelse honning, lett øl med kort smak, lett bitterhet i avslutningen.
Lagring: Drikkes fersk, men vil lagre 0 – 1 år.
Vurdering: Ikke hva vi forbinder med et vanlig juleøl. Fungerer til kalkun og mat som ikke er for fet.




Underlig Jul

Bryggeri: Nøgne Ø
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Maris Otter-, Munchener-, sjokolade- og karamellmalt, Chinook og Cascadehumle, fire typer krydder, engelsk alegjær og vann.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Mørk brun, lett uklar.
Temperatur: 8 °C
Lukter: Granbar, syre, anis, humle, sitrongress, brunt sukker, kryddernellik.
Smaker: Sødme, anis, brent bitterhet, vanndig, men tørr munnfølelse.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Spennende øl, med godt kamuflert alkoholsmak




Jule Avec

Bryggeri: Berentsen
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 9,0 %
Utseende: Mørk brun.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Kaffe, hvitt sukker, lett brent, alkohol.
Smaker: Søtt, lakris, hvitt sukker, brent, bitterhet, lett sursøt avslutning.
Lagring: 1 - 7 år.
Vurdering: Et sterkt og fint juleøl, men ikke det beste ølet fra Berentsens i år.




Juleøl Premium

Bryggeri: Aass
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 9,0 %
Utseende: Mørk brun.
Temperatur: 10 - 12 °C
Lukter: Syrlig (som eikefatlagret), maltsødme, frisk fruktighet, lukter litt som Flemish Red grensende til Balsamico eddik.
Smaker: Behagelig, sødme, syre, tyttebær. Avslutning med alkoholvarme og hvitt sukker.
Lagring: 1 - 7 år.
Vurdering: Fjorårets klare vinner har nok tapt seg noe det siste året. Et behagelig øl, som lukter mer spennende enn det smaker.




Grans Juleøl sterk

Bryggeri: Grans
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Mørk brun.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter : Julekrydder, karamell, humle, mulig nellik.
Smaker: Sursøtt sukker, balansert, lett mildt, vanndig, snev av salt lakris, litte bitterhet, frukt.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Lukter som om noen har mistet hele posen med julekrydder i brygget. Derfor er den lette smaken en liten skuffelse. Mer drikkeøl enn matøl.




Nissefar

Bryggeri: Haandbryggeriet
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, bygg/kornmalt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 7,0 %
Utseende: Mørkebrun mot svart.
Temperatur: 10 – 12 °C
Lukter: Syrlig, brent, søt iskaffe, litt alkohol, litt frukt.
Smaker: Røkt kaffe, sukker, alkohol, tjære, sødme, alkoholvarme.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Testpanelet synes ølet er spennende, men er litt usikker på om de egentlig liker det. Kan passe til sterk, røkt mat.




Bocq Christmas

Bryggeri: Brasserie du Bocq (Belgia)
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 8,1 %
Utseende: Mørke brun.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter : Karamellmalt, sitrus, fruktig.
Smaker: Hvitt sukker, fruktsødme, svisker, noe bitterhet.
Lagring: 1 – 4 år.
Informasjon: Virket for fersk. Vil trolig utvikle seg godt over tid.




God Jul

Bryggeri: Nøgne Ø
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, byggmalt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 8,5 %
Utseende: Mørke brun.
Temperatur: 12 °C
Lukter: Brent, syrlig, humle, friskt, kaffe, karamell, alkohol.
Smaker: Sødme, brent, kaffe, humle, tjære, lite bitterhet, lett syre, alkoholvarme. Nesten ingen kullsyre.
Lagring: 1 – 5 år.
Vurdering: En daff øl. Hvor er kullsyren? Ellers grei smak.




Ringnes Juleøl

Bryggeri: Ringnes
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,3 %
Utseende: Kobberrød.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Lettbrent karamell, lett friskhet.
Smaker: Sødme, fruktig, lett syre, noe karamell, litt vanndig, relativt lett med bitterhet i avslutningen.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Balansert, men litt for tynn og kjedelig.




Ægir Julebrygg

Bryggeri: Ægir
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 7,0 %
Utseende: Dyp, brunlig kobber, lett uklar.
Temperatur: 8 – 10 °C
Lukter: Brent sukker, lett syre.
Smaker: Brent sukker, svisker, snev av brent gummi, lett syre som vokser, alkoholvarme. Avslutning lett bitter med hvitt sukker.
Lagring: Anbefalt 0 – 2 år fra brygger, men vil trolig utvikle seg godt en god del lengre enn det.
Vurdering: Et litt for søtt juleøl for vårt testpanel




Julemandens Trøst

Bryggeri: Sterkens Bryggeri (Belgia)
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 8,1 %
Utseende: Mørk brun.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Syrlig hvitt sukker, sitrus, assosiasjoner til hvitvin (Vinho Verde/Albarino druen).
Smaker: Smal og kort smak. Søt, litt karamell, lett bitterhet, sukkervann, lett sitrus, alkoholvarme.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Et juleøl som ikke er godt nok balansert




Hansa Juleøl

Bryggeri: Hansa (Hans/Borg)
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Mørk brun.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Karamell, alkohol, malt, mild, lett og fruktig nese.
Smaker: Sødme, litt karamell som dør raskt, mens bitterheten sitter igjen.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Smaken døde for fort, bitterheten sitter noe igjen




Fredrikstad Juleøl

Bryggeri: Borg (Hansa/Borg)
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Dyp, rødlig kobber.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Lys karamell, lett syrlig, balansert og behagelig nese.
Smaker: Lett karamell, lett brenthet, sødme, lett vanndig, tørr munnfølelse.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Et veldig kjedelig øl




Nissemor

Bryggeri: Haandbryggeriet
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, bygg/kornmalt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,0 %
Utseende: Brunt, uklart.
Temperatur: 10 – 12 °C
Lukter: Granbar, krydder, diesel, syrlig.
Smaker: Brent bitterhet, lakris, sødme, vanndig, biter og tørr avslutning av granskudd.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Sært øl, og absolutt ingen favoritt hos testpanelet. Tvilsomt noen favoritt på julekvelden i norske hjem.




Aass Juleøl

Bryggeri: Aass
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Mørk brun.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter : Syrlig, kald kaffe, lakris, fruktkompott.
Smaker: Sukkervann, lett og balansert med snev av syre og bitterhet i avslutningen.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: For søtt, som å drikke sukkervann.




Mack Juleøl

Bryggeri: Mack
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Dyp kobber.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Sukker, karamell, syrlig.
Smaker: Søt, vanndig, hvitt sukker, lite bitterhet, litt syre.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Ubehagelig duft og ubalansert smak.




Borg Juleøl

Bryggeri: Borg (Hans/Borg)
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Undergjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær.
Alkoholstyrke: 6,5 %
Utseende: Mørk brun
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Brent karamell, alkohol, sødme, snev av sitrus.
Smaker: Lett karamell, sukkervann, lite kullsyre, tydelig alkoholvarme, lett syre, lite bitterhet.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Grusomt kjedelig, slapt og ubalansert. Vipper nesten ned på terningkast 1.




Jule Ren - Thy Økologisk Julebryg

Bryggeri: Thisted Bryghus (Danmark)
Type: Sesongøl/Juleøl - sterkøl
Gjæring: Overgjæret
Ingredienser: Vann, malt, humle, gjær (økologisk).
Alkoholstyrke: 7,9 %
Utseende: Strågul.
Temperatur: 8 – 14 °C
Lukter: Hvitt sukker, alkohol, lukket nese.
Smaker: Kort smak, sukkervann, malt, lett syre, alkoholvarme, bitter avslutning.
Lagring: 0 – 5 år.
Vurdering: Testens dårligste øl. Etter å ha smakt på dette ølet er talen fra testpanelet ikke til å misforstå: - Ikke gi oss flere øl som denne.

Årets beste og verste juleøl 2009