Du kan nyte både sjokolade og vin til gode for hjertet. Foto: Colourbox
Du kan nyte både sjokolade og vin til gode for hjertet. Foto: ColourboxVis mer

Spis med hjertet

Lev lenger og sykdomsfritt.

Du kan spise deg klar av hjerteproblemer ved å velge de riktige matvarene. Velger du rett, kan du minske risikoen vesentlig for å få hjertesykdommer.

Ernæringseksperter fra Cleveland Clinic og American Dietetic Association har laget en liste med de 25 absolutt beste matvarene du kan spise når det gjelder å bevare en god hjertehelse.

Hverdagskosten som teller

- Det finnes rikelig med frukt og grønnsaker i mange farger, størrelser og former som er bra for hjertet ditt, sier Julia Zumpano, ernæringsekspert ved hjerteforebyggense sender ved Cleveland-klinikken til den medisinske tidsskriften WebMD. Du kan definitivt redusere risikoen for å utvikle hjerte- karsykdommer ved å spise noe av denne maten hver dag, sier hun videre.

Ifølge statistikk fra Helsedirektoratet, skyldes 40 prosent av alle dødsfall i Norge, hjerte- og karsykdommer. På verdensbasis er tallet 29,2 prosent - som i tall utgjør hele 16,7 millioner mennesker.

Er du mann for ditt hjerte?

80 prosent kan forebygges med kosten

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 80 prosent av alle hjerteinfarkt, 90 prosent av forekomsten av diabetes type 2 og 30 prosent av forekomsten av kreft, kan forebygges med bedre kosthold, regelmessig fysisk aktivitet og røykestopp.

Befolkningsundersøkelser gjort i Norge tyder ifølge Helsedirektoratet på at høyt inntak av frukt og grønnsaker kan minske risikoen for hjerte- og karsykdommer med omtrent 15 prosent.

Ifølge myndighetene har store deler av befolknigen fremdeles et for høyt konsum av mettet fett, sukker og salt - og vi spiser for lite fisk og kostfiberrike varer.

Dette bør du spise for å få bedre hjerte- karhelse. Kanskje kan det bidra til at du kommer på den riktige siden av streken ...

Husk: Det aller beste er å spise mat som er så fersk og så lite foredlet som mulig.

Laks: Inneholder omega 3-fettsyrer, som er godt for blodtrykket og hjertet.

Spis den kokt, bakt, grillet eller stekt til middag - eller som pålegg på brødskiva

Linfrø: Inneholder omega-3-fettsyrer, fiber og phytoestrogen - som blant annet forsterker og fornyer celler.

Du finner linfrø i frokostblandinger, brød, kaker mm. Baker du brød selv eller lager din egen frokostblanding, kan du påvirke linfrøinntaket ytterligere.

Havregryn: Inneholder omega-3-fettsyrer, magnesium, kalium, folat, B3-vitamin, kalsium og fiber.

Spis den som grøt med frisk frukt - eller i form av havrekjeks som en liten belønning ...

Sorte bønner/kidneybønner: Inneholder B-vitaminer som niacin og folat, magnesium, omega-3-fettsyrer, fiber og kalsium.

Kan brukes i salater, supper eller gryter.

Mandler: Inneholder plante-omega-3-fettsyrer, vitamin E, magnesium, fiber og hjertevennlige umettede fettsyrer.

Bland mandler i frokostblandingen, turmiksen, i fruktsalater eller ta en neve som snacks.

Valnøtter: Inneholder plante-omega-3-fettsyrer, vitamin E, magnesium, folat, fiber og hjertevennlige umettede fettsyrer.

Valnøtter kan spises i frokostblandinger, salater, kaker, muffins, brød, mm.

Rødvin: Inneholder flavonoider, som virker som antioksidanter og kan beskytte mot betennelse. Ett glass rødvin kan også bidra til å forbedre kolesterolet.

Vin og sjokolade forlenger livet

Kjøpes fra Vinmonopolet og nytes helst i beherskede mengder. Resveratrol Enhanced Wine (R.E.W.) er vin med 100 ganger mer antioksidanter enn vanlig - og er utviklet i Australia. Legen som har utviklet vinen, kaller den for vaskulære piperensere.

Skål for helsa

Tunfisk: Inneholder omega-3-fettsyrer, folat og niacin.

Spis den i salaten, på brødskiva eller med grønnsaker til middag.

Tofu: Inneholder folat, niacin, kalsium, magnesium og kalium.

Tofu spises gjerne av vegetarianere. Kan skjæres i skiver, marineres og grilles/stekes.

Brun ris: Inneholder B-vitaminer, fiber, niacin og magnesium.

Kan brukes sammen med kjøtt eller fisk og grønnsaker til middag, eller til lunsj sammenblandet med grønnsaksbiter.

Soyamelk: Inneholder flavonoider, B-vitaminer, niacin, folat, magnesium og kalium.

Kan brukes der du ellers ville brukt kumelk.

Blåbær: Inneholder bl.a. beta-karoten, flavonoider, vitamin C, fiber, kalsium og kalium.

Tranebær, jordbær og bringebær er også potente og gode for hjertet. Spis dem som de er eller bruk på yoghurten, i frokostblandingen, i salater, kaker eller på brødskiva.

Blåbær kan bremse indre aldring

Gulrøtter: Inneholdet alfa-karotener og fiber.

Kan spises som snacks, mellommåltid, til fisk- og kjøttretter, små biter i kjøttsausen eller lasagnaen, i gulrotkaken eller brød - og mye mer ...

Spinat: Inneholder lutein, B-vitaminer, folat, magnesium, kalium, kalsium og fiber.

Bruk spinat i stedet for vanlige salatblader i salaten - eller ha det i paien.

Brokkoli: Inneholder karotin, vitamin E og C, kalium, folat, kalsium og fiber.

Spis den som snakcs med dip, i supper eller gryter, som grønnsak til kjøtt- eller fiskeretter, eller rå i salat.

Søtpoteter: Inneholder betakaroten, vitamin E, C, A og fiber.

Spises au naturelle eller med krydder eller ananas.

Rød paprika: Inneholder betakaroten, lutein, B-vitaminer, folat, kalium og fiber.

Kan knaskes rå som snacks eller på brødskiva sammen med pålegg eller i salater. Kan også grilles eller brukes i kjøtt- og fiskegryter.

Asparges: Inneholder betakaroten, lutein, B-vitaminer, folat og fiber.

Grilles eller dampes - som siderett eller forrett, eller i suppe.

Appelsiner: beta-cryptoxanthin, karotin, lutein, flavonoider, vitamin C, kalium, folat og fiber.

Spises som mellommåltid, i skiver på brødskiva, i fruktsalaten eller som juice.

Tomater: Inneholder blant annet alfa- og betakarotener, C-vitamin, kalium og fiber.

Kan spises rå i salater, på brødskiva eller som snacks, eller bakt som tilbehør til middagen - eller i supper eller gryter.

Små gresskarfrukter (Cucurbita pepo): Inneholder betakaroten, lutein, B- og C-vitaminer, folat, kalsium, magnesium, potassium og fiber.

Kan bakes eller stekes.

Cantaloupe-melon: Inneholder alfa- og betakaroten, lutein, b- og c-vitaminer, folat, kalium og fiber.

Spises som snakcks eller mellommåltid, eller i salater eller fruktsalater.

Papaya: Inneholder betakaroten, lutein, e- og c-vitaminer, folat, kalsium, magnesium og kalium.

Kutt i båter og spis med skje, eventuelt med litt sitronjuice over.

Mørk sjokolade: Inneholder reservatrol og kakao-fenol.

En liten bit om dagen kan være med på å senke blodtrykket - men du må velge en med kakaoinnhold på 70 prosent eller mer.

Spis sjokolade hver dag

Te: Inneholder katechin og flavonoider.

Drikkes varm eller som iste.

Sunnhet i en kopp