ISKOS:Espressosorbet.
ISKOS:Espressosorbet.Vis mer

Spis is med et glis

Er du en iselsker? Vel, isen trenger ikke være en kaloribombe. Vi gir deg tipsene.

Sommeren er høysesong for isspising, og mange - særlig de små - konsumerer mye is i løpet av sommersesongen. Da kan det være greit å være litt oppmerksom på næringsinnholdet i godsakene.

Les også: Fra fett til lett:

- Det er store forskjeller på fettinnhold og sukker i de ulike issortene på markedet, forteller Kari Bugge, ernæringsfysiolog hos Grete Roede til Mozon.no.

- Fløteis er vanligvis mer kaloririkt enn saftis, fordi den inneholder både fett og sukker. I saftisen er det derimot bare sukker som gir kalorier. Så hvis du skal velge en litt lettere is, er det generelt best å velge saftis, forklarer Bugge.

Hva slags is liker du? Bli med på en isundersøkelse her!

Sjekk innholdet

Det har kommet flere lettvarianter av fløteis på markedet de siste årene. Noen med mindre fett, andre med mindre sukker og noen med mindre av begge deler. Sjekk næringsinnholdet i butikken ved å lese varedeklarasjonen, er Bugges tips.

Les også: Sunn handlevogn:

- Dessuten kan det være greit å tenke litt på størrelsen på isen. Spiste du en kjempeis i går, kan du kanskje velge en mini-utgave i dag, anbefaler hun.

Eller hva med å lage isen selv? Har du barn, kan det være både morsomt og hyggelig. Bruk for eksempel sukkerfri saft og vann og frys ned i beger eller på plast-ispinner med hette.

- Også Biola med smak kan fryses og lages til ispinner, det samme gjelder forskjellige juicer og saft med mindre sukker, sier Bugge.

Les også: Alternativ kosemat:

Is-oppskrifter

Her gir Kari Bugge deg to oppskrifter på litt sunnere is:

Kesamis
4-6 porsjoner

Dette trenger du:
3 eggeplommer
2 ss melis
1 beger Kesam 8%
1 vaniljestang
2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
1. Visp eggedosis av eggeplommer og melis. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og rør dem inn i Kesamen sammen med vaniljesukker.
2. Bland sammen eggedosis og kesamblanding.
3. Frys isen, helst i ismaskin. Fryses isen i fryser, er det viktig å røre i den et par ganger under innfrysingen så det ikke danner seg isnåler.

Per porsjon = 110 kcal

Variasjon:
2 ts kakao + 1 ts vaniljesukker
Moste friske eller fryste bær, som jordbær, bringebær, multer

Smak halve porsjonen til med kakao og vaniljesukker, den andre halve med bær og legg kremene lagvis før innfrysing.

Espressosorbet
4 porsjoner

Dette trenger du:
1/2 l sterk espresso
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker
3 ts kakaopulver
200 g jordbær
2 ts melis

Slik gjør du:
1. Kok espresso og la sukker, vaniljesukker og kakaopulver løse seg opp i kaffen mens den fortsatt er varm.
2. Avkjøl espressoblandingen og hell den over i en bolle. Sett blandingen i fryseren og la den stå i ca. 4 timer. Rør godt en gang i timen.
3. Forsyn deg ved å skrape lagvis med en gaffel eller skje og legg i serveringsskåler. Skyll jordbærene, skjer dem i biter og vend dem i melis. Dander jordbærene på toppen.

Dryss litt melis over og server desserten straks.

Per porsjon: 75 kcal

Les også: Slankemyter som ikke virker:

Forsidebildet viser ernæringsfysiolog Kari Bugge med sorbetisen Columbi. Den inneholder 59 kcal per is.