Husket du handleliste før du gikk i butikken? Nordmenn handler ofte mat vi ikke trenger, og matvarer for 10 milliarder går rett i søpla.  Foto: Colourbox
Husket du handleliste før du gikk i butikken? Nordmenn handler ofte mat vi ikke trenger, og matvarer for 10 milliarder går rett i søpla. Foto: ColourboxVis mer

Spar 10.000 kroner på matbudsjettet

Pengene rekker mye lengre om du spiser opp maten og tar vare på råvarene.

Ifølge en rapport utarbeidet av Østfoldforskning for ForMat-prosjektet, kaster vi over 300.000 tonn brukbar mat hvert år. Produsenter, grossister og butikker står for noe av denne mengden, mens forbrukerne står for hele 255.000 tonn.

Hver fjerde handlepose vi har med hjem går rett i søpla. Med smartere innkjøp kan du spare tusenvis på matbudsjettet.

Les også: Coop overvåker handlekurven din

Spar 10.000 kroner

ForMat oppgir på sine nettsider at maten vi kaster har en verdi på 10 milliarder kroner. I snitt tilsvarer det 2.000 kroner per person, og en større husholdning kan dermed spare flere tusen i året med smartere innkjøp. Faktisk kan en familie med barn trolig spare enda mer enn 2.000 kroner per hode, da det er unge vokse og småbarnsforeldre som kaster mest mat.

Bedre planlegging og full utnyttelse av råvarene kan altså redusere matbudsjettet til en familie på fire med rundt 10.000 kroner i året.

Les også: Bedre kontroll på økonomien med matkonto

Vet ikke bedre

Det er mange årsaker til at vi kaster fullt brukbar mat. Hovedårsaken er usikkerhet om hvor lenge maten egentlig holder, og utgått på dato er den vanligste forklaringen på at vi kaster alt fra kjøttdeig til pålegg og drikkevarer. Noe av maten blir også gjenglemt i kjøleskapet, og har blitt dårlig når vi endelig finner den igjen.

En annen viktig årsak er hvor flinke vi er til å kjøpe inn etter behov, og hvor flinke vi er til å spise opp maten. En kombinasjon av for store innkjøp og at vi lager for mye mat fører til mye matsvinn. Mange kaster middagsrestene i stedet for å spise de senere.

Prisduell: Rema 1000 vs. Coop Extra

Bruk sansene – og hodet

matvett.no kan du få tips til resteoppskrifter og annen nyttig informasjon som reduserer matsvinnet i husholdningen din. Dels handler det om bedre planlegging, og dels handler det om å stole på sansene.

Med disse matvettreglene får du matbudsjettet til å vare lengre:

  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.
  • Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har.
  • Oppbevar maten riktig. Husk at for eksempel fisk og kjøtt må ha det kaldere enn grønnsaker.
  • Bruk sansene. Ikke kast mat før du har sjekket om maten fremdeles er bra, selv om den har gått ut på dato.
  • Avkjøl maten raskt og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs.
  • Oppbevar rester i tette bokser.
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag.
  • La torsdag være «restetorsdag». Bruk opp rester av råvarer og av ferdige retter før du handler ny mat til helgen.

Les også: Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker

I butikken: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl handler kun èn gang i uken. Foto: DNB Vis mer


Tøm kjøleskapet

DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, forteller at struktur og nøysomhet i hverdagen bidrar til å redusere matsvinnet. Hun lager en matplan med familien hver søndag, og handler kun én gang i uken.

– Det hender selvfølgelig at vi går tomt for noe før neste handledag, men det blir ingen svipptur i butikken for det. Mangler det brød, baker jeg mer. Har vi ikke melk, drikker vi vann. Kjøleskapet er ofte nesten helt tomt før neste handledag, og det bidrar til at svært lite går ut på dato og havner i søppelkassa, sier Sandmæl.

Les også: Kokketrikset som gjør middagen raskere og enklere

Bruk fryseren

Matvarer som går ut på dato eller begynner å bli dårlige, kan du legge i fryseren til du får bruk for de. Skjær opp bananene når de begynner å bli brune, og ta de opp når du skal lage smoothie. Det samme gjelder bær som er på grensen til å bli dårlig: Rens jordbærene og kast de i fryseren. Osteskalken kan fint fryses og brukes til pizza. Tomater som begynner å bli slappe kan du lage tomatsaus av, og fryse til neste gang du skal lage pasta eller pizza.

Når bananene har blitt brune er gjerne veien til søppelbøtta kort. Bruk noen minutter på å skjære frukten i biter, og du har ingredienser til smoothie lett tilgjengelig i fryseren. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Les også: Derfor bør du flatpakke maten i fryseren