Illustrasjonsfoto: Mona Gundersen/Damm Forlag Foto: Mona Gundersen/Damm Forlag
Illustrasjonsfoto: Mona Gundersen/Damm Forlag Foto: Mona Gundersen/Damm ForlagVis mer

Snadder for allergikere

Synes du maten er kjedelig og ensformig fordi du er allergiker? Her får du tre spenstige oppskrifter:

Les også: Trygg mat til alle

Fromasj med frosne bær
4 porsjoner

Ingredienser:

200 g bringebær
2 dl kremfløte eller 1,5 dl Odense Erlet
5 gelatinplater
1 dl sukker

Framgangsmåte:

Legg gelatinplater i kaldt vann i ca. 10 minutter. Halvtin bringebærene og kjør dem i hurtigmikser/stavmikser med litt kokende vann og noe av sukkeret. Pisk kremfløte eller Odense Erlet og sukker til krem. Tilsett bærmos.

Klem ut vannet av gelatinplatene. Kok opp litt vann og slå det over gelatinplatene, rør til gelatinen er oppløst. Avkjøl gelatinen litt og tilsett den i kremblandingen i en jevn, tynn stråle under stadig omrøring.

Hell alt over i en serveringsskål og avkjøl i kjøleskap.

Vafler
Ca. 8 plater

Ingredienser:

6 dl melk/vann/eplejuice
3,5 dl glutenfritt mel eller hvetemel
1 ts bakepulver
100 g sukker
4 ss maismel
1 dl smeltet melkefri margarin

Framgangsmåte:

Pisk sammen væsken, melet og bakepulveret til en glatt, klumpfri røre. Begynn med 2,5 dl væske og tilsett evnt.resten av væsken etter behov. Glutenfritt mel trenger litt mer væske enn vanlig hvetemel.

Når røren er blitt glatt, tilsettes margarin og mer vann.

Vaflene stekes i varm, smurt vaffeljern.

For at røren skal henge mer sammen, kan du bruke 2 ts eggerstatning.

Karbonader
4 porsjoner

Ingredienser:

400 g karbonadedeig
1 ts salt
1 ss potetmel
Ca. 1,5 dl vann
Melkefri margarin til steking

Framgangsmåte:

Rør sammen kald karbonadedeig og salt i kjøkkenmaskin til den blir en seig og jevn masse. Spe forsiktig med kaldt vann under stadig omrøring. Ha i potetmel når ca. halve vannmengden er tilsatt deigen.

Stek gjerne en prøvekake for å teste smak og konsistens.

Kilde: Voksentoppens Allergikokebok

Først opprettet: 05.05.2007
Sist redigert: 29.06.2007