<b>LETTERE Å LESE: </b>De nye reglene for matmerking skal gjøre det enklere for deg og meg å vite hva vi spiser.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LETTERE Å LESE: De nye reglene for matmerking skal gjøre det enklere for deg og meg å vite hva vi spiser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Slik er de nye reglene for matmerking

Og slik leser du de nye matvarene.

Norges nye og strengere regler for merking av mat har nå trådt i kraft. Og som Dinside tidligere har fortalt: Matbransjen gledet seg ikke.

All mat som produseres framover må følge den nye matinformasjonsforskriften, som tar over for de gamle merke- og næringsdeklarasjonsforskriftene.

Men produsentene får selge ut det de har produsert før reglene kom. Det kan med andre ord ta litt tid før all mat er merket på den nye måten.

- Vi vil gjøre det lettere for forbrukerne å ta informerte valg. Vi håper at det nye regelverket kan gjøre det enklere for forbrukerne å se og bruke informasjonen på emballasjen, sier seksjonssjef Merete Steen i Mattilsynet på deres nettsider.

Her er det viktigste du trenger å vite om den nye matmerkingen.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi prøvde å få norsk matbransje til å avsløre betydning av «aroma»

MYE NYTT: Her er Mattilsynets guide til de nye merkingsreglene, som denne artikkelen tar utgangspunkt i. Du kjenner igjen det meste fra før, men det er mange små nyheter gjemt hist og pist. Foto: MATTILSYNET Vis mer


Hva kalles det du spiser?

NYE REGLER: For betegnelsen. Vis mer


Ny informasjon skal inn enten inn i, eller stå i nærheten av, betegnelsen på maten. Betegnelsen er ikke navn som «SUPERPØLSE», men begreper som «kjøttpølse».

  • Er produktet en imitasjon, eller bruker andre ingredienser enn det som er vanlig, skal dette tydelig merkes. For eksempel «pizza med pizzatopping» om den ikke inneholder vanlig ost.
  • Er kjøtt- og fiskeprodukter tilsatt proteiner fra andre dyr skal dette komme klar fram i betegnelsen.
  • Inneholder kjøtt- og fiskeproduktet mer enn fem prosent vann, skal dette komme tydelig fram.
  • Om kjøtt- og fiskeprodukter er satt sammen av flere stykker kjøtt, men ser ut som ett, skal dette merkes.
  • Opptinte produkter skal merkes som dette. I tillegg må fryst kjøtt, fryst bearbeidet kjøtt og fryste rene fiskerivarer oppgi når de først ble fryst.
LES OGSÅ: Trodde du det var pistasj i pistasj-is? Eller vanilje i vaniljeis?

Ingrediensene

NYE REGLER: For ingredienslista. Vis mer


Det er selvfølgelig fortsatt obligatorisk å fortelle hva varen inneholder, i fallende rekkefølge og med mengdeangivelse for definerende ingredienser. Men reglene har blitt strengere på et par punkter.

  • Ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner skal fremheves i ingredienslista, for eksempel med fet skrift.
  • Olje og fett må spesifiseres i mer detalj. For eksempel er det nå obligatorisk å skrive «palmeolje», og ikke bare «vegetabilsk olje».
  • All merking skal være lett å lese, men minstekravet for vanlige pakker er bare 1,2 millimeter store bokstaver.
LES OGSÅ: Slik leser du en ingrediensliste

Næringsdeklarasjonen

NYE REGLER: For næringsdeklarasjonen. Vis mer


Fra 13. desember 2016 de aller fleste matvarer ha en næringsdeklarasjon. Produkter som allerede har det, må forholde seg til de nye kravene fra nå av.

  • Næringsdeklarasjonen må inneholde energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, proteiner og salt.
  • Saltet må oppgis som nettopp salt, ikke natrium, og skal angi det totale saltinnholdet i matvaren.
  • Maten kan også oppgi fettsyrer, flerumettede fettsyrer, polyoler, stivelse, kostfiber, vitaminer og mineraler.
LES OGSÅ: Tubevarianter av vanlige matvarer inneholder overraskelser

Hvor ofte leser du matmerking?

(Avsluttet)
Ofte eller alltid(59%) 1031
Av og til(31%) 538
Sjeldent eller aldri(10%) 173
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Også på restaurant

I tillegg til de nye opplysningene, har vi nå nye regler for hvem som må oppgi dem hvor.

  • Alle obligatoriske opplysninger skal ligge på nettbutikker som selger varene.
  • Allergener må oppgis også på mat som serveres på spisesteder. Du skal slippe å spørre, så det må med andre ord gis i for eksempel menyen.
LES OGSÅ: Noisy og Farris & Juice har et ganske annet juiceinnhold enn flaskene skryter av