DROPP KJØTT: Velg heller pålegg av kylling, fisk eller ost, anbefaler World Cancer Research Fund. Foto: Stock.xchng
DROPP KJØTT: Velg heller pålegg av kylling, fisk eller ost, anbefaler World Cancer Research Fund. Foto: Stock.xchngVis mer

- Skinka må ut av matpakken

Det råder World Cancer Research Fund.

Kreftorganisasjonen World Cancer Research Fund (WCRF) går nå ut og advarer foreldre mot å gi barna skinke og annet bearbeidet kjøtt, melder BBC.

Sannheten om rødt kjøtt

For å hindre unger i å utvikle en smak for salt, røykt eller spekt kjøtt, ber WCRF mødre og fedre om å droppe dette i matpakken.

- Litt vel dramatisk, mener Kreftforeningen om den nye anbefalingen.

Se hva andre organisasjoner og eksperter sier her: - Trygt å spise skinke

3 skiver bacon i uka

Forskning har funnet en sammenheng mellom høyt inntak av bearbeidet kjøtt og økt risiko for tarmkreft.

Rødt kjøtt øker kreftfaren

Enkelte beregninger antyder at tusenvis av pasienter kunne ha unngått sykdommen hvis de hadde begrenset inntaket til 70 gram i uka – noe som tilsvarer tre skiver med bacon.

Stem her!

Kommer du til å unngå bearbeidet kjøttpålegg (skinke, salami, servelat o.l.) i matpakken? (Avsluttet)
Nei(73%) 1844
Ja(16%) 394
Usikker(11%) 278
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Velg kylling, fisk eller ost

Selv om forskere kun har sett på kostholdet til voksne, mener WCRF at dårlige matvaner starter i barndommen. Speking, salting eller tilsetting av konserveringsmidler kan gjøre kjøttet kreftframkallende, ifølge organisasjonen, skriver BBC.

WCRF ser helst at foreldre dropper skinka, salamien og liknende kjøttpålegg i barnas matpakke, og heller velger kylling, fisk eller ost.

Kylling forlenger livet

- Kun ved spesielle anledninger

- Det er bedre om barna lærer å tenke på bearbeidet kjøtt som noe som inntas ved spesielle anledninger, hvis det skal spises i det hele tatt, sier Marni Craze ved WCRF til BBC.

Pølser kan øke kreftrisiko

- Matpakka er en del av barnas kosthold som er relativt lett å kontrollere, og det skal ikke særlig mye tid eller innsats til for å lage et sunt lunsjmåltid.

- Skal ikke skape unødig frykt

- Jeg synes dette virker litt dramatisk, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær ved Kreftforeningen i Norge.

Se hva andre organisasjoner og eksperter sier her: - Trygt å spise skinke

- Vi vet at det er en sammenheng mellom bearbeidet kjøtt og kreft, og at man bør være forsiktig med å spise for mye av dette, men vi skal ikke være med å skape unødvendig frykt.

Lommelegen.no: Farlig å spise en pakke kjøttpålegg daglig?

- Vi ønsker heller å fokusere på sunn skolemat og økt inntak av frukt og grønt hos barn, sier Opdalshei til DinSide Helse.

Istedenfor å kutte ut kjøttpålegget kan foreldre inkludere et eple eller en gulrot i matpakken, foreslår han.

- Det er med på å skape gode vaner, det også.

Vis matpakkevett