MAT MED MYE FETT har kortere holdbarhet, da fett er det første som harskner. Som en tommelfingerregel holder fet fisk seg kun i 1-2 måneder i fryseren.
MAT MED MYE FETT har kortere holdbarhet, da fett er det første som harskner. Som en tommelfingerregel holder fet fisk seg kun i 1-2 måneder i fryseren.Vis mer

Så lenge holder maten i fryseren

På tide å tømme fryseren? Se sjekklisten her.

Er fryseren din også full av restemat og pakker med kjøttdeig og laks du har funnet på tilbud?

Da har du sikkert full oversikt over når disse varene går ut på dato. Eller?

Les også: Du spiser gammel mat

For tro det eller ei, mat holder seg dessverre ikke i årevis - selv om du putter den i fryseren.

Enkelte varer har for eksempel en holdbarhet på kun noen måneder. Vet du hvilke det er snakk om?

Les også: Frossen mat er sunnest

Dette er viktig for holdbarheten

Men først litt om innfrysing, oppbevaring og tining.

Stem her!

Har du kontroll på holdbarhetsdatoen til varene i fryseren din? (Avsluttet)
Nei, dessverre(42%) 738
Noe, men ikke alt(26%) 453
Nei, og jeg bryr meg ikke om det heller(17%) 289
Ja, full kontroll(15%) 263
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Innfrysing: Skal man fryse ned mat som ikke har vært frosset før, oppnås best kvalitet ved en innfrysingstemperatur på minus 25 grader, ifølge Samvirke.dk.

Da dannes det ikke like mange iskrystaller i maten som når den fryses ved varmere temperaturer, hvor innfrysningstiden er lenger. Iskrystaller kan sprenge cellene i kjøttet/fisken/grønnsakene og redusere kvaliteten.

Dessverre har nok de færreste en egen fryser for hurtig innfrysing av varer. Men du bør i alle fall huske på å fryse varen i god tid før datoen for siste forbruksdag, råder Matportalen.no.

Oppbevaring: Optimal temperatur er minus 18 grader.

Det er den samme temperaturen som fryserne i butikkene holder. Du kan dermed forvente at frysevaren vil holde seg så lenge som oppgitt, så lenge den ikke er blitt delvis tint opp på veien hjem.

Det er viktig at temperaturen holdes stabil. Frosset is eller snøkrystaller rundt emballasjen kan være et tegn på uheldige temperatursvinger, som kan gå ut over holdbarheten.

Tining: Tining av frossen mat bør helst skje ved kjøleskapstemperatur. Retter tilberedt av opptint rått kjøtt kan fryses ned igjen etter tilberedning.

Les også: Kan du spise pizzaen fra i går?

Så lenge holder maten seg

Holdbarheten for frysevarer er også avhengig av en rekke andre forhold, som for eksempel emballasje, kvalitet og modenhet ved innfrysing. Også fettinnholdet spiller en avgjørende rolle. Husk at fett er det første som harskner.

Men som en tommelfingerregel gjelder følgende, ifølge Winnie From Thesbøl, ernærings- og husholdningsøkonom ved University College Sjælland:

Holdbarhet ved -18 grader:
MatvareHoldbarhet (måneder)
Mager fisk3 - 6
Fet fisk:1 - 2
Noen typer fett kjøtt3
Magert kjøttfra 6 (svinekjøtt) til 18-19 (noen typer vilt)
Hakket kjøtt2 - 16 (avhengig av fettinnhold)
Fjærkre3 - 10 (avhengig av fettinnhold)
Frukt og grønnsaker10 - 12
Bakverk2 - 8 (avhengig av fettinnhold)
Gryterettermaks 3
Kilde: Samvirke.dk, Winnie From Thesbøl