Iskrystaller sprenger cellene i kjøtt, fisk og grønnsaker, som forverrer kvaliteten.  Foto: Colourbox.com
Iskrystaller sprenger cellene i kjøtt, fisk og grønnsaker, som forverrer kvaliteten. Foto: Colourbox.comVis mer

Så lenge holder frossenmat

Selv ikke frysevarer varer evig. Her er guiden du trenger.

Du graver deg gjennom fryseren, i håp om å finne noe du kan spise til middag. Det ser dårlig ut, men vent litt, jo da, bakerst i den nederste hyllen ligger deg jaggu meg en kyllingfilet.

Du aner ikke når den ble lagt i fryseren, men du har grunn til å tro at den har ligget der en stund.

Da er spørsmålet: Kan du spise den? Hvor lenge holder mat seg i fryseren?

Og hva med: Hva skal temperaturen være for at frysevarene skal få optimale forhold i fryseren? Kan man gjenfryse kjøtt som allerede har vært nedfryst og så tint opp?

Her får du svarene.

Les også:
Frossen mat er sunnest
Unngå matforgiftning
Er matbutikken helsefarlig?

Fryseren hjemme

Hvordan ser det ut i fryseren din? (Avsluttet)
Det ser ikke bra ut. Den inneholder alt for mye som har gått ut på dato.(52%) 418
Den er ryddig og fin. Jeg har kontroll over alt som er der, og holdbarheten på de forskjellige varene.(45%) 360
Jeg har ikke fryser. (3%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Iskrystaller ødelegger

Innfrysing kaller vi prosessen fra en vare er kjølt til den kommer under minus 18 grader, ifølge Tryggmat.no.

Ved innfrysing at matvarer som ikke har vært fryst ned før, oppnås best kvalitet ved en innfrysingstemperatur på minus 25 grader, ifølge det danske magasinet Samvirke.dk. Ved denne temperaturen dannes færre iskrystaller i matvaren enn ved innfrysing ved høyere temperatur. Sen innfrysing vil også gi et unødvendig stort væsketap ved tining. Iskrystaller sprenger cellene i kjøtt, fisk og grønnsaker, som forverrer kvaliteten.

Når selve innfrysingstiden er over, er det imidlertid nok at fryseren holder minus 18 grader eller lavere. Det er samme temperatur som frysedisken i butikken.

Holdbarheten som står oppført på frosne matvarer i butikken vil dermed også kunne gjelde når de legges i fryseren din, forutsatt at matvarene ikke er blitt delvis tint opp på vei hjem bra butikken.

Kan du spise denne maten?

Holdbarhet i fryseren

Lagringstiden avhenger av en rekke forhold, som kvalitet, modenhed ved innfrysing, emballasje og så videre, men som en tommelfingerregel gjelder dette for holdbarhet ved minus 18 grader:

  • Mager fisk – 3 til 6 måneder
  • Fet fisk – 1 til 2 måneder
  • Fete kjøttyper – 3 måneder
  • Magert kjøtt – fra 6 måneder (svinekjøtt) til 18 til 19 måneder (noen typer vilt)
  • Hakket kjøtt – fra 2 til 16 måneder, avhengig av fettinnhold
  • Fjærkre – fra 3 til 10 måneder, avhengig av fettinnhold
  • Frukt og grønnsaker – 10 til 12 måneder
  • Bakverk – fra 2 til 8 måneder, avhengig av fettinnhold
  • Retter som er laget av opptint rødt kjøtt kan godt fryses ned igjen
  • Fram til dato for "Siste forbruksdag…." garanterer produsenten at maten kan spises uten risiko for helseskader, forutsatt at den er oppbevart ved riktig temperatur. Skal maten fryses for senere bruk, må innfrysingen skje i god tid før dato for siste forbruksdag, ifølge Matportalen.no
  • Holdbarheten på gryteretter er maks 3 måneder
Fetere kjøtt har kortere holdbarhet enn magert kjøtt.

Egg holder seg lenge

Ble det kylling til middag likevel, mon tro?