Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Røyker du?

Da bør du spise dette.

Folk som spiser mye soyaprodukter har bedre lungefunksjon og mindre sannsynlighet for å utvikle røykerelatert lungesykdom enn andre, viser en ny studie utført ved Curtin teknologiuniversitet i Australia.

Les også: De beste kostholdsrådene

Soyainntaket til 300 japanske pasienter med lungesykdommen KOLS ble gransket, og sammenlignet med inntaket til en representativ kontrollgruppe.

Les også: Soya eller østrogen

Antioksidanter får æren

Det viste seg at lungefunksjonen ble bedre, og risikoen for å få KOLS og annen lungesykdom ble mindre jo mer soya personene spiste. Soyabønner og produkter av disse er en vanlig matingrediens i Japan.

Les også: Ta en power-snack

Forskerne tror det er flavonoidene i soyamaten som har en slik gunstig effekt. Flavonoider er en samlebetegnelse for flere grupper antioksidanter, som i sin tur er stoffer som beskytter celler og vev i kroppen mot skader fra frie radikale.

Les også: - Soya er homo-mat

Det vil nå bli forsket videre på årsaken til soyaens positive effekt.