Råd om kosthold og forbrenning

For å unngå å legge på seg er det viktig å holde forbrenningen høy. For å oppnå høy forbrenning bør man spise ofte, og helst 5 måltider per dag.

Råd om kosthold og forbrenning
For å unngå å legge på seg er det viktig å holde forbrenningen høy. For å oppnå høy forbrenning bør man spise ofte, og helst 5 måltider per dag.

I tillegg bør man drive med moderat fysisk aktivitet i mellom 20 til 30 minutter.
Om man hopper over måltider, småspiser mellom måltidene, eller sulter/slanker seg, vil forbrenningen bli lavere og føre til at man lettere legger på seg.

Hva bør en spise og drikke?
Væskeinntaket bør være 30 ml pr kilo kroppsvekt per døgn

Energi fås fra fett, proteiner og karbohydrater i maten

En bør spise 70 gram proteiner hver dag, dette tilsvarer omtrent 15% av energien. Normalkost dekker dette behovet

30% av energien bør dekkes ved inntak av fett. En bør velge like deler mettet fett(ost, oksekjøtt, sjokolade), enumettet fett (melk) og flerumettet fett (plantemargarin, fet fisk og kylling)

55% av energien bør komme fra karbohydrater. Brødvarer, frokostblandinger, poteter, frukt og grønnsaker er viktige kilder. Høyst 10% av energien bør komme fra sukker, en bør heller velge karbohydrater fra de kildene som er nevnt overfor

Vitaminer er også nødvendige. B-vitaminer (melk, kjøtt, brød og innmat), C-vitaminer (frukt, bær og grønnsaker), A-vitaminer og D-vitaminer (tran, makrell i tomat og Svolværpostei)

Kalsium er nødvendig for skjelettet og nervesystemet. Melk, grønne grønnsaker, sild i olje og ost er typiske kilder for dette

Jern er viktig for at blodet skal klare å transportere oksygen. Jern finnes i grovt brød, innmat, kjøtt og grønne grønnsaker

Andre viktige stoffer man trenger er jod (JOZO-salt og saltvannsfisk), fluor (drikkevann, te, sardiner og fluortabletter), sink og selen (grovt brød)

Hvordan bør vi spise?
Man bør ta seg god tid med måltidene. Det vil oppleves som mer positivt dersom man tar seg god tid til å anrette maten på en delikat måte, og dekker bordet pent. Som nevnt bør det gå 3 timer mellom hvert måltid.

Forslag til måltid for en dag
Frokost (kl 07-09): 1-2 skiver grovt brød. 1 glass melk, og eventuelt også en kopp te eller svak kaffe. Hvis en har lett for å føle seg oppblåst kan man i stedet starte dagen med grøt eller velling.

Formiddagsmat (kl 10-12): 1-2 skiver grovt brød. 1 stor kopp te eller svak kaffe. 1 eple eller 1 appelsin.

Mellommåltid: (kl 14-15 eller 17-18 ved sen middag): 1 banan, 1 yoghurt, eventuelt 1 skive grovt brød og te eller svak kaffe.

Middagsmat (kl 14-18): 1-2 kokte poteter, 1 stykke kjøtt eller fisk, grønnsaker, 1-2 glass vann, 1 frisk frukt til dessert.

Kveldsmat (kl 19-21): 1-2 skiver grovt brød, 1 glass skummet- eller lettmelk, eventuelt te.

Generelt bør man være forsiktig med mineralvann, også det med kunstig søtningsmiddel da dette gir lavt blodsukker og dermed økt sultfølelse.

Tilrettelagt av tomas almås for mozon.no 29.07.02