Det har vært mye dårlig avl av safran i Iran i år.  Foto: Colourbox.com
Det har vært mye dårlig avl av safran i Iran i år. Foto: Colourbox.comVis mer

Prisen er doblet

Prisen på safran er doblet, rett og slett fordi det kan ta slutt.

Det er ikke lenge til det er tid for julebakst. Typiske ingredienser for småkakene er kanel, kardemomme, nellik, malt ingefær og safran. Sistnevnte brukes blant annet i lussekatter.

Men spørsmålet er om du må belage deg på en jul uten lussekatter i år.

For safrankjøpere kan få seg en real overraskelse i butikken, opplyser Aftonbladet. For prisen på safran har doblet seg siden i fjor.

Her er krydderet som holder kiloene borte
Les også: Sunnere fristelser for kakemons

Fikk sjokk

Aftonbladet beretter om Hjördis Wennerholm som skulle lage fiskegryte med safran- og hvitvinsaus. Hun kjøpte et halvt gram safran.

- Da jeg kom hjem så jeg på kvitteringen at safranen kostet 32,90 kroner. Jeg trodde det hadde skjedd en feil og gikk tilbake til butikken. Men det kostet virkelig så mye, sier hun til den svenske avisen.

Aftonbladet får bekreftet fra Lyckeby Culinar, som produserer krydder og krydderblandinger, at det har vært en prisøkning.

- Det er dessverre sant at prisene har doblet seg siden i fjor. Og innkjøpprisen har økt enda mer, forteller innkjøpssjef Jeanette Hansson.

Sju slag til jul uten sukker

Årsaken er i Iran

Hva er årsaken til at safran har blitt så mye dyrere?

- Det er fordi det har vært mye dårlig avl i Iran. De pleier å dyrke 200 tonn safran, men i år ble det bare rundt 50 tonn, forteller Hansson.

På et vanlig år pleier svenskene å forbruke rundt fem tonn. Men i år blir det trolig ikke mulig å selge så mye safran i Sverige.

Betyr det at safran kan bli utsolgt i butikkene?

- Ja, absolutt!