DinSide testet ti pølsesorter, alt fra vanlige wienerpølser til kalkun-, kylling- og laksepølser.
DinSide testet ti pølsesorter, alt fra vanlige wienerpølser til kalkun-, kylling- og laksepølser.Vis mer

Pølsetest: Fett er best

To klare vinnere og en taper i DinSides store pølsetest.

«Nesten alle trodde at en av favorittene, krydderpølsen av kylling- og kalkunkjøtt, var laget av svine- og storfekjøtt.»


17. mai er den store pølsedagen, men hvilken type bør vi velge? DinSide har sett på næringsinnholdet og testet smaken på alt fra vanlige wienerpølser til kalkun-, kylling- og laksepølser.

Vi plukket ut ti forskjellige pølsesorter som finnes i de fleste kjøledisker på butikken, og lot ernæringsfysiolog Hanna Hånes se nærmere på innholdet i de forskjellige pølsesortene mens vi tok smakstesten.

Spis pølse med gunstig fettype
Spiser du pølse ofte, er det lurt å finne pølser som har moderat saltinnhold og gunstig fettype. Da bør du lese innholdsfortegnelsen, anbefaler Hånes:

- Velg pølser basert på kylling eller en av de nye fiskepølsene. Kyllingfett og fiskefett er gunstigere for helsa enn fett fra okse, kalkun og ku, sier hun.

DinSide testet ti pølsesorter, alt fra vanlige wienerpølser til kalkun-, kylling- og laksepølser. Vis mer


Se resultatene av smakstesten nedenfor.

Hånes sier at selv barn og unge i vekst, og personer med høy, daglig fysisk aktivitet som trenger mye energi, av helsemessige årsaker bør velge en gunstig fettype med lite såkalt mettet fett. De gunstigste typene er for eksempel pølser med fett fra kylling eller laks og ørret.

Les også: Her er grillmaten billigst

Spis med god samvittighet på 17. mai
Men når kan man spise pølser med god samvittighet?

- På dager som 17. mai skal du kose seg med de pølsene som du får kjøpt på ditt lokale 17.mai-arrangement. De pølsene du spiser en eller tre ganger i året har liten betydning for helsa, sier Hånes.

Les også: Sunt og saftig på grillen

Fete pølser smaker best
Smakstesten vår ble utført blindt, slik at ingen visste om det var fiske-, kylling-, eller svine- og storfekjøttpølser de spiste. I alt testet vi fem pølsesorter med svine- og storfekjøtt, som hovedingredienser, tre med kylling- og kalkunkjøtt, og to typer fiskepølser. Testpanelet skulle gi terningkast en til seks basert på smak. De ble også bedt om å gjette hvilket kjøtt hver pølse var laget av.

Test deg selv: Drikker du deg fet?

Overraskende nok trodde testpanelet at en av favorittene, krydderpølsen av kylling- og kalkunkjøtt fra Prior, var laget av svine- og storfekjøtt. Denne er ikke en av ’verstingene’ når det gjelder fettinnhold og fettype, men jevnt over fikk pølsesortene med mindre gunstige fettyper, som svine- og storfekjøtt, bedre karakterer i smakstesten enn fiske-, kylling- og kalkunpølsene.

Hva er sunnest?
Lurer du på hvilke av de utvalgte pølsesortene du bør velge til hverdags? Her er Hånes’ kommentarer på næringsinnholdet i de ulike produktene:

Kylling- og kalkunpølser:
Fettinnholdet er middels høyt i alle tre, og alle tre er gunstigere enn de vanlige storfepølsene. Jalapeños krydderpølser av kylling fra Den Stolte Hane er deklarert med at andelen mettede fettsyrer er 4 g av totalt 12,8 g, noe som er bra. De to fra Prior har ikke deklarert med andelen mettet fett. Vi får ikke vite om det skjuler seg noe ugunstig kalkunfett her. Produsenten anbefales å deklarere mengden mettet fett!

Les også: Flere velger kyllingmiddag

Pølser med fisk:
Laksepølse fra Mills har også bra fettkvalitet. Rett Hjem Grillpølser fra Lofoten er tilsatt svinespekk. Andelen mettet fett er ikke oppgitt, men svinefett er noe gunstigere enn fett fra storfe. Fettinnholdet er dessuten såpass lavt at pølsen må stemples som bra.

Pølser med svinekjøtt og storfekjøtt:
Disse pølsene inneholder mindre gunstige fettyper og bør ikke spises for ofte. Når du spiser slike pølser, er det best å velge en mager pølse fordi det da blir minst mulig av det kolesteroløkende mettede fettet. Go’ og Mager Wienerpølse fra Gilde inneholder snaut 10 prosent fett og er best i denne gruppen.

Les også: Biffen kan holde deg slank

RESULTATER AV SMAKSTEST:

Vis mer


Rett Hjem Grillpølser (Lofoten)
Hovedingrediens: Seifilet, hvitlaks og svinespekk
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 493 kJ / 118 kcal, Protein: 11,7 g, Karbohydrat: 8,4 g, Fett: 4,1 g

Anne-Lise Sørli tror på rekordsommer for charterbransjen. Vis mer


Kommentarer fra panelet: Denne pølsen er definitivt laget av fisk og lukter litt stramt etter den har blitt stekt. Konsistensen er svampete og minner litt om fiskepudding, og selv om pølsen inneholder fisk, smaker den også av pølse. Fisk forkledd som pølse er litt merkelig.

Vis mer


Go' og Mager Wienerpølse (Gilde)
Hovedingrediens: Svin- og storfekjøtt
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 510 kJ / 145 kcal, Protein: 10.5 g, Karbohydrat: 5g, Fett: 9g

Vis mer


Kommentarer fra panelet: Falt i smak hos noen, som mente den smakte tradisjonell wienerpølse, mens andre mente den var litt kjedelig i smaken. Passer på termos i buljong!

Vis mer


Grillpølse av kylling og kalkun (Prior)
Hovedingrediens: Kylling- og kalkunkjøtt
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Energi: 805/191 kj/kcal, Protein: 11,4 g,
Fett: 13,7 g

Vis mer


Kommentarer fra panelet: Litt kjedelig og anonym smak, men helt grei for ei vanlig grillpølse. Den er sikkert veldig populær blant barn. De fleste i panelet trodde at dette var en mager pølseversjon og gjettet at denne pølsen laget av kylling- og kalkunkjøtt.

Vis mer


Jalapeños krydderpølser av kylling (Den Stolte Hane)
Hovedingrediens: Kylling- og kalkunkjøtt
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Energi: 794/191 kj/kcal, Protein: 14 g, Fett: 12,8 g, herav 4 g mettede fettsyrer, Karbohydrat: 4.6 g

Vis mer


Kommentarer fra panelet: Ser relativt kjøttfull ut, men har en fet konsistens, med smeltet ost og litt seigt skinn. Noe kryddersmak, men litt for nøytral i smaken.

Vis mer


Laksepølse (Mills)
Hovedingrediens: Laks
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 640 kJ / 150 kcal, Protein: 14 g, Karbohydrat: 2 g, Fett: 10 g (hvorav 2 g er mettede fettsyrer, 4 g er enumettede fettsyrer og 3 g er flerumettede fettsyrer)

Vis mer


Kommentarer fra panelet: Denne pølsen tror vi er laget av fisk. Den har en veldig lett og mager konsistens, og er ganske lys i fargen. Den smaker litt røkelaks, men har samtidig en ganske fremtredende pølsesmak. Kunne sikkert vært god sammen med passende tilbehør.

Vis mer


Chiligrill med ost (Grilstad)
Hovedingrediens: Svine- og storfekjøtt
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 901 kJ / 217 kcal, Protein: 10 g, Karbohydrat: 6g, Fett: 17g

Vis mer


Kommentarer fra panelet: stor pølse med godt og sprøtt skinn når du biter gjennom. Pølsen har et kick av chili og smaker ganske sunt, selv om den har litt ost i midten. De aller fleste i panelet trodde dette var en kylling- og kalkunpølse.

Vis mer


Wienerpølse (Nordfjord)
Hovedingrediens: Svine- og storfekjøtt
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 983 kJ / 235 kcal, Protein: 10,2 g, Karbohydrat: 5,7g, Fett: 20g

Vis mer


Kommentarer fra panelet: Lukter godt og har en fremtredende, røkt smak. Skinnet er sprøtt og litt vanskelig å tygge gjennom, mens pølsen smaker ”helt vanlig pølse”. Litt skuffende og kjedelig tekstur, mente noen.

Vis mer


Hvitløk Knäcker (Finsbråten)
Hovedingrediens: Svine- og storfekjøtt
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 1004 kJ / 242 kcal, Protein: 9,5 g, Karbohydrat: 6g, Fett: 20g

Vis mer


Kommentarer fra panelet: God knekk i skinnet med en god, røkt, men litt nøytral smak. Noe ubestemmelig kryddersmak. De fleste var enig i at pølsen kjentes passe sunn ut, og flertallet gjettet riktig i at den var laget av svin- og storfekjøtt.

Vis mer


Krydderpølser (Prior)
Hovedingrediens: Kalkun- og kyllingkjøtt
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Energi: 770/184 kj/kcal, Protein: 12 g,
Fett: 12 g

Vis mer


Kommentarer fra panelet: Relativt kjøttfull, saftig og god pølse med krydder som gir et bra kick. Kjennes kanskje litt fet ut. Nesten alle i testpanelet trodde dette var en pølse laget av svine- og oksekjøtt.

Vis mer


Grillmester Chiliwurst (Leiv Vidar)
Hovedingrediens: Svine- og storfekjøtt
Næringsinnhold pr. 100 g vare:
Kalorier: 977 kJ / 234 kcal, Protein: 11,5 g, Karbohydrat: 6g, Fett: 18g

Vis mer


Kommentarer fra panelet: Saftig og god pølse med fin balanse mellom krydder- og ostesmak. Pølsen har en god knekk i skinnet og er en ’hot grillfavoritt’. De fleste i panelet gjettet at dette var en pølse laget av svine- og storfekjøtt.