Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Pollen utløser matallergi

Er du allergisk mot pollen? Da kan du også oppleve ubehag når du spiser mat. Dette bør du passe deg for.

Årets bjørkepollensesong er i gang, og ekspertene spår at vi vil få en av de kraftigste pollenspredningene på lang tid. Får du rennende nese og øyne av pollen, er det også sannsynlig at du reagerer på ulike matvarer. Såkalt kryssallergi er nemlig svært vanlig.

- Nesten 80 prosent av de som er allergisk mot bjørkepollen, vil også reagere på rå frukt og grønnsaker. De vil begynne å klø i munnen og eventuelt få hevelser rundt munnen, forklarer Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen Barneklinikken Rikshospitalet.

Har du høy utdanning? Da kan du være mer utsatt for allergi:

- Prøv deg fram
Allergieksperten understreker imidlertid at ubehaget går over relativt raskt og at det som regel ikke er farlig.

- Det er kjempeviktig at pollenallergikere ikke holder seg borte fra frukt og grønnsaker bare for sikkerhets skyld. Og det er viktig å huske at man ikke vil reagere når grønnsakene er kokt, sier hun.

Ellen Namork ved Matallergiregisteret anbefaler pollenallergikere til å prøve seg fram. En liten bit vil sjelden gjøre skade.

- Det er veldig individuelt hvordan man reagerer. Noen reagerer på både frukt og grønnsaker, andre bare på enkelte grønnsaker mens enkelte tåler det meste, sier hun.

Les også: Vil kurere nøtteallergi med nøtter:

Forvirrer systemet
Allergifremkallende stoffer er små proteiner. De som finnes i pollen ligner veldig mye på proteinene i frukt og grønnsaker, og immunforsvaret klarer ikke å skille dem fra hverandre. Dermed får vi en kryssreaksjon på ting vi i utgangspunktet ikke er allergiske mot.

- Pollenallergikere vil få de sterkeste reaksjonene i pollensesongen, mens matallergien vil være den samme hele året, forklarer Namork.

Her får du gode råd mot pollenlagene:

Vær oppmerksom
Her finner du noen av de næringsmidlene som mest sannsynlig kan kryssreagere med pollen og gi pollenallergikere symptomer:

Bjørkepollen:
* Frukt: Aprikos, plomme, fersken, kirsebær, moreller, kiwi, nektarin, pære og eple.
* Grønnsaker: Gulrot, potetskall (når poteter skrelles) og selleri (både rå og kokt).
* Nøtter: Hasselnøtt, mandel, paranøtt og valnøtt.

Gresspollen:
* Kornsorter (hvete, rug og bygg)
* Linser
* Bønner
* Erter

Burotpollen:
* Selleri (både rå og kokt)
* Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, karri, oregano og sort pepper)
* Persille

Kilde: Matportalen.no