Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.comVis mer

Pollen kan gi matallergi

Har du pollenallergi? Da bør du være obs på disse matvarene.

«Minst én av fem nordmenn er pollenallergikere, og en stor andel av disse kan oppleve en reaksjon på mat. »


Pollensesongen er over oss, og for de som lider av allergi, er våren allerede en utfordrende tid. Mange pollenallergikere kan imidlertid også reagere på en rekke matvarer.

Ifølge professor Martinus Løvik ved Folkehelseinstituttet er pollenallergikere mer utsatt for matallergi enn andre.

Les også: Pollenmonsteret er her

Vanlig fenomen

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Stoffene som fremkaller allergi, er proteiner. De som finnes i pollen, er beslektet med proteinene i frukt og grønnsaker, og immunforsvaret klarer ikke å skille disse fra hverandre. Dette kan føre til en såkalt kryssreaksjon hvor pollenallergikere reagerer allergisk på noe de aldri har spist før, sier han til DinSide Helse.

Kryssreaksjon skal ifølge professoren være et svært vanlig fenomen i Norge. Minst én av fem nordmenn er pollenallergikere, og en stor andel av disse kan oppleve en reaksjon på mat.

- De vanligste symptomene oppstår i form av nummenhet og kløe i munn og hals. I noen tilfeller kan man begynne å hovne opp, og da bør man oppsøke lege, forklarer Løvik.

Barn helt ned i fire-femårsalderen kan bli rammet av kryssallergi på grunn av pollen, men det opptrer hyppigere hos barn i skolealder og blant voksne. Selv om bjørkepollensesongen nå snart er over, understreker Løvik at det er grunn til å ta forholdsregler hele sommeren.


Les også: Gode råd mot pollenplagene

Lang sesong

- Vi skal huske at dersom vi drar til høyereliggende strøk og til fjells, kan vi oppleve en «ny» bjørkepollensesong. Ellers begynner nå etter hvert gresspollen å gjøre seg gjeldende, men det er et noe mindre problem fordi det ikke spres så vidt som trepollen, sier han.

Ut på ettersommeren og høsten er det ugresspollen som i form av burot og muggsoppsporer gjør tilværelsen verre for allergikere.

- Både gresspollen og burot kryssreagerer med forskjellige sorter grønsaker og frukter. Dessuten er det en amerikansk og veldig allergifremkallende ugress-sort, Ambrosia, eller amerikansk ragweed, som nå sprer seg i Europa. Den er ny for oss i Skandinavia, men krabber nordover hjulpet av handel og global oppvarming, sier Løvik.


Les også: Mildværet rammer allergikere

Pass deg for disse

Her er noen av næringsmidlene som hyppigst kan kryssreagere med pollen:

Bjørkepollen:

  • Frukt: Aprikos, plomme, fersken, kirsebær, moreller, kiwi, nektarin, pære og eple.
  • Grønnsaker: Gulrot, potetskall (når poteter skrelles) og selleri (både rå og kokt).
  • Nøtter: Hasselnøtt, mandel, paranøtt og valnøtt.

    Gresspollen:

  • Kornsorter (hvete, rug og bygg)
  • Linser
  • Bønner
  • Erter

    Burotpollen:

  • Selleri (både rå og kokt)
  • Urtekrydder (som for eksempel basilikum, dill, estragon, karri, oregano, paprika og sort pepper)
  • Persille

    Kilde: matportalen.no