<b>PENGENE KOM I RETUR:</b> Du kan beholde BSU-kontoen, men ikke fortsette å spare i den, etter fylte 34 år. Siri Olerud opplevde å få det faste trekket, i retur. Foto: STOREBRAND
PENGENE KOM I RETUR: Du kan beholde BSU-kontoen, men ikke fortsette å spare i den, etter fylte 34 år. Siri Olerud opplevde å få det faste trekket, i retur. Foto: STOREBRANDVis mer

Pass på disse BSU-reglene

Dette bør du vite om du sparer i BSU.

Vurderer du å spare i BSU, eller har du kanskje allerede en BSU-konto hvor du setter av penger årlig?

Det er en del regler knyttet til en BSU-konto. Visste du for eksempel at du ikke kan fortsette å spare i BSU når du fyller 34 år, men kan la pengene stå på BSU-kontoen?

LES OGSÅ: Hvor mye skatt skal du betale i 2016? Sjekk her

Fikk pengene i retur

Dette fikk Siri Olerud, som til daglig jobber i Storebrand, bekreftet, da det faste, månedlige BSU-trekket plutselig ble tilbakeført til hennes vanlige bankkonto.

Årsak: Aldersgrensen på 34 år var nådd. Spare i BSU kan man nemlig bare gjøre fra men er 18 år og ut det året man fyller 33 år.

Men - ingen regel uten unntak: Hvis den som sparer i BSU ikke tjener nok til å få hele skattefradraget, så overføres det til den andre ektefellen – selv om han eller hun er eldre enn 34 år.

Tjener du veldig lite, får du nemlig ikke glede av skattefradraget.

- For å få 5.000 kroner i skattefradrag gjennom BSU for 2015, må man ha en inntekt på minimum 69.650 kroner, uttalte Skatteetatens Ole Ekhaugen til Dinside før nyttår.

- Merk også at mange som sparer i BSU, har lønnsinntekter som bare ligger litt over frikortgrensen. Disse får glede av skattefradraget i BSU-ordningen samtidig som inntekten er så lav at kombinasjonen av minstefradrag i lønn og personfradrag gjør at alminnelig inntekt blir null. Da slipper du å skatte av BSU-rentene, påpeker hun.

Spar 25.000 kroner i året

BEHOLDE BSU-KONTO: Det er mulig selv etter fylte 34 år - men du får ikke skattefradraget. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Sparer du i BSU, er det grenser for hvor mye du kan spare i året, nærmere bestemt 25.000 kroner. Av dette får du 20 prosent - maksimalt 5.000 kroner i skattefradrag.

Nytt fra og med 2016 er at det maksimale sparebeløpet er justert opp til 300.000 kroner.

Dette beløpet var tidligere på 200.000 kroner.

Les også om andre nye regler som gjelder fra 2016.

Kan man la pengene stå på BSU-kontoen?

Selv om du blir over 33 år kan du la pengene stå på BSU-kontoen.

- Du kan ha pengene stående på kontoen så lenge du ønsker, bekrefter Picard.

Men som vi så i eksempelet over, kan man altså ikke fortsette å sette av penger på BSU-kontoen etter fylte 34 år.

Slik er reglene for uttak fra BSU-kontoen

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: STOREBRAND Vis mer


- Hovedreglene er at du bare kan sprette kontoen én gang, det betyr at du ikke bør bruke av den før du har spart fullt opp, hvis du klarer. Du kan imidlertid ta ut rentene om du ønsker det. Renteinntektene holdes utenfor BSU-grensa, sier Picard.

Og du kan velge å bruke dem enten til boligkjøp, eller til nedbetaling av boliggjeld i ettertid etter et boligkjøp.

Hvis du kun tar ut det du har spart i løpet av året før nyttår, kan du ifølge DNB beholde kontoen, men mister fradraget for det aktuelle året.

- Gjør du uttak fra BSU-kontoen utover årets sparing, kan du ikke spare mer på denne kontoen. Da er kontoen regnet som avsluttet, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til Dinside.

Du kan dessuten flytte BSU-konto fra én bank til en annen, noe som kan være greit om man bytter bankforbindelse.

- Merk at du ikke kan ta ut pengene selv, men at overføringen må skje direkte bankene imellom, sier Picard.

La pengene stå på BSU-kontoen?

Men lønner det seg å la pengene forbli på BSU-kontoen, etter fylte 34? Det kommer an på renta du har på BSU-kontoen, og hvor mye gjeld du har, ifølge Picard.

- Med dagens lave renter på vanlig sparekonto er BSU-renta fortsatt ganske god. Men trekker du fra skatt på 25 prosent og en prisvekst på over to prosent, blir den reelle renten veldig lav. Vi skal ikke ha veldig mye høyere prisvekst før realrenta på BSU er negativ – vel og merke for dem som har full konto og ikke lenger får benyttet seg av skattefradraget, sier hun.

Men - hvis du allerede har kjøpt bolig og har høyere rente på BSU-kontoen enn på boliglånet, tjener du på å ha pengene på konto i stedet for å betale ned gjeld.

Samtidig bør personer med høy gjeldsgrad ifølge forbrukerøkonomen likevel vurdere å betale ned for å bli mindre sårbare i boligmarkedet.

Hvorfor er BSU-grensa 34 år?

Bakgrunnen for grensa på 34 år, er ifølge Picard, historisk betinget.

- BSU-ordningens forgjenger, sparing med skattefradrag (SMS) gjaldt i utgangspunktet alle aldre, men i fra og med 1989 fikk personer yngre enn 34 år en utvidet beløpsgrense og faktisk et noe høyere skattefradrag. Når så SMS ble avviklet og erstattet av BSU i 1992, valgte man å beholde aldersgrensen på 33 år. Det opprinnelige forslaget var en grense på 30 år, men denne ble da jekket opp til dagens grense. Her er det altså myndighetene som bestemmer, sier Picard.

LES OGSÅ: Trenger du frikort i 2016?