<B>FRAM ELLER TILBAKE?:</B> Den årvisse sommertidjusteringen medfører hvert år økt risiko for hodebunnskløe.
FRAM ELLER TILBAKE?: Den årvisse sommertidjusteringen medfører hvert år økt risiko for hodebunnskløe.Vis mer

Nå skal du stille klokka igjen

Og vi stiller samme spørsmålet som før: Husker du hvilken vei?

Når Justervesenet sender e-post, lytter journalistene. Det skyldes ene og alene at ingen egentlig holder orden på når vi egentlig skal stille klokka, men plutselig er pressemeldingen der, og den første tanken som slår de fleste er "Oi, hvilken vei skal viserne gå, egentlig?".

Det enkle svaret på det enkle spørsmålet er du skal stille klokka én time fram.

Det skjer formelt sett natt til søndag 27. mars klokka 02:00, men du står selvfølgelig fritt til å gjøre det lørdag kveld eller søndag morgen.

Huskeregel

Huskereglene for hvilken vei en stiller klokka er like mange som det finnes fylker i Norge. Vår favoritt er at når vi nærmer oss sommeren skal hagemøblene fram, og når sommeren er slutt, og vi igjen skal stille klokka, skal hagemøblene tilbake.

Vi har ikke engang hagemøbler, men det fungerer likevel.

PÅ TIDA? I fjor ble det trøbbel for iPhone-eierne da normaltid igjen ble innført. Gjentas det i år? Vis mer


Perioden vi går inn i nå kalles sommertid, og klokka justeres altså en time fram i forhold til den såkalte normaltida vi er inne i nå. Ifølge Wikipedia er sommertida i EU og EØS-området harmonisert, der alle landene nå stiller klokka siste søndagen i mars.

iPhone-trøbbel?

I land som for eksempel USA har de derimot egne tidspunkter for fram- og tilbakejusteringen. Det førte blant annet til mye moro for iPhone-brukerne da klokka gikk fra sommer- til normaltid i oktober i fjor.

De som brukte funksjonen med gjentakende alarmer oppdaget nemlig til sin store forskrekkelse at den ikke ringte når den skulle - den ringte en time for seint. Dette skyldes en feil med operativsystemet, og det er fortsatt ikke kjent om denne feilen er fikset i iOS 4.3, som er hittil siste versjon av OSet.

Forrige gang løste problemet seg av seg selv da USA gikk over til normaltid.

Sparer du penger?

Den gode nyheten med sommertid er at du sparer penger på å skru klokka en time fram, ihvertfall hvis vi skal tro det danske energiselskapet DONG Energy.

Er du tilhenger av sommertid? (Avsluttet)
Nei, behold normaltid hele tida(41%) 699
Ja - men jeg vil ha sommertid hele året(34%) 584
Ja, alt som gjør sommeren lysere er bra(25%) 428
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Motivasjonen for å skru klokka en time fram har alltid vært å gjøre de lyse sommerkveldene
litt lenger, slik at det faktisk er lys ute når folk har mulighet til å være utendørs.

For noen år siden offentligjorde danskene at de gjennom en lang periode hadde sammenliknet strømforbruket i uka før en justerte klokka til sommertid med uka etter, og tallene viste at strømforbruket falt med 4-6 prosent - selv med en korrigering for værforhold.

- Vi kan jo ikke si helt konkret hva dette skyldes, men gjetter på at dette er relatert til at man bruker mindre strøm på belysning, fordi man utnytter de lysere timene på sommeren, sa elmarkedssjef i DONG Energy, Flemming Jensen, den gang til DinSide.no, samtidig som han tok forbehold om at nordmenn høster samme gevinsten:

- I Norge har man jo en helt annen sammensetning av strømforbruket, fordi strøm brukes både til belysning og oppvarmning. Effekten kan være mindre fordi man også får varme ved å ha en lampe stående på, sier han.