FALSK FACEBOOK-VIDEO: Slik ser den ut, den falske videoen som misbruker navnet og profilbildet ditt i Facebook-meldinger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FALSK FACEBOOK-VIDEO: Slik ser den ut, den falske videoen som misbruker navnet og profilbildet ditt i Facebook-meldinger. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Falsk Facebook-video sprer seg gjennom meldinger

Nå misbruker svindlerne profilbildet og navnet ditt

Frister med en video av deg selv, som ikke eksisterer. 

En ny type svindel har dukket opp på Facebook:

  • Du får tilsendt en lenke gjennom Messenger, altså som en direktemelding fra en Facebook-venn.
  • Lenka viser deg en tittel som er profilnavnet ditt pluss «video», for eksempel «Ole Petter video», og bildet viser ditt eget profilbilde.
  • Trykker du på lenka får du ikke se noen video av deg selv. Nøyaktig hva som skjer er usikkert, men svindlerne prøver å få deg til å bli «infisert», slik at du kan sende slike meldinger til dine venner.

Det likner på «Facebook-viruset» Dinside omtalte i vår, da det også var en falsk Facebook-video som ble spredd gjennom meldinger i Norge.

Hentes automatisk

- De som følger med på dette har ikke sett noen særlig spredning av denne, men slike ting kommer med jevne mellomrom, forteller seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til Dinside.

Foreløpig har Dinside sett spredte rapporter om svindelen. En kollega har fått lenka selv, på Facebook-sider som Datahjelperne og Smugling, svindel og nettsteder forteller nordmenn om liknende opplevelser og diverse aviser, blant annet tyske, melder om det de kaller «profibilde-videoer».

KJENTE MEKANISMER: Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis kjenner ikke den spesifikke svindelen, men har sett liknende eksempler mange ganger tidligere. Foto: Norsis Vis mer

- Å misbruke profilbildet og navnet på denne måten kan gjøres automatisk med noen enkle skript, og er ikke noe hokus pokus, sier Sandland.

Vinner din tillit
At svindlerne misbruker personlig informasjon er ikke noe nytt. Den enkleste formen er å ta en del av e-post-adressen din inn i tittelfeltet på spam. Mer avanserte svindlere kan søke opp personlig informasjon om deg for å vinne tilliten din.

Eller gjøre som i vårt ferskeste eksempel; surfe på den egosentriske selfie-bølgen og lokke oss med videoer av oss selv, ved å hente ut bilde og navn som ligger åpent tilgjengelig på Facebook.

- Svindlerne spiller på fristelser, frykt eller tillit. Her er det tillit fordi du får meldingen fra en Facebook-venn, og fristelse fordi det ser ut som noe som angår deg, sier Sandland.

Trolig godtatt installasjon

Sandland kjenner ikke den konkrete teknikalitetene i de falske profilbilde-videoene. Men basert på tidligere svindler av tilsvarende slag, er han rimelig sikker på dette: De som har blitt infisert, har gjort noe mer enn å bare trykke på en lenke.

- Jeg ber ikke folk om å ikke klikke på lenker lenger, sier Sandland, som heller ber folk være forsiktig med å godta at ting blir installert.

For har du oppdatert programvaren og operativsystemet ditt til siste versjon, skal det mye til for at et klikk på en lenke er nok til å infisere deg med skadevare, selv om det kan være nok.

Sist gang vi så en falsk videomelding som spredte seg på Facebook, hadde ofrene godtatt å installere et programtillegg i nettleseren Chrome. Og det er trolig det som har skjedd denne gangen også.