ORDEN I SAKENE? Dårlig hygiene og manglende skadevern preger de frittstående dagligvarebutikkene. Foto: Colourbox.com
ORDEN I SAKENE? Dårlig hygiene og manglende skadevern preger de frittstående dagligvarebutikkene. Foto: Colourbox.comVis mer

Matbutikkene bryter loven

Dårlig driftshygiene og manglende vern mot skadedyr.

Resultatene fra Mattilsynets ferske kontroll av frittstående dagligvarebutikker, er urovekkende. Av 132 kontrollerte butikker landet over, hadde nemlig hele 89 prosent større eller mindre mangler.

Det er i Oslo og Drammen Mattilsynet fant de verste tilfellene. En butikk i hver av disse to byene er blitt stengt som følge av kontrollen.

Flere av de kontrollerte butikkene har dessuten fått stengt deler av sin aktivitet.

Dårlig merking av kjøtt

Kontrollen avslørte blant annet at mange av butikkene selger umerket kjøtt, eller kjøttvarer med usikker opprinnelse.

- For at forbruker skal være sikker på at varen er trygg å spise, er det viktig at den er merket med opprinnelse, og at alle ledd i produksjon, bearbeiding og distribusjon kan spores. Når de ikke kan det, er det også lett å mistenke smugling, sier prosjektleder Hanne Medhus på Mattilsynets hjemmesider.

Denne dagligvarebutikken er billigst

Sliter med orden og vern mot skadedyr

Det er spesielt i forhold til orden og driftshygiene, at de frittstående dagligvarebutikkene sliter.

57 prosent av butikkene bryter reglene på dette punktet, ettersom dårlig orden og uvedkommende gjenstander og utstyr i lokalene, gjør at matvarene ikke er tilstrekkelig beskyttet mot forurensning.

I tillegg sliter 55 prosent med kjølelagringen av matvarer som er lett bedervelige. Dårlig kontroll av kjølelagringen, og manglende utstyr for å kontrollere temperaturen, preger butikkene som bryter reglene.

Dårlig restaurant-hygiene

Flere resultater av Mattilsynets kontroll:

  • 47 prosent av butikkene bryter reglene i forhold til tilfredsstillende renhold
  • 45 prosent av butikkene er ikke flinke nok til å sikre butikklokalene mot skadedyr
  • 39 prosent sliter med å sikre sporbarhet på animalske varer.
  • 37 prosent av butikkene har ikke godt nok utstyr for vask av hender