Ekte meierismør er for tiden et knapt gode. Norske kyr strever med å levere varene. Foto: Colourbox
Ekte meierismør er for tiden et knapt gode. Norske kyr strever med å levere varene. Foto: ColourboxVis mer

Lavkarbo skaper smørmangel

Enkelte butikker har hatt tomme hyller i dagesvis.

Hvem ville trodd at smør skulle bli mangelvare i norske dagligvarebutikker? I oktober ble det meldt om smørmangel flere steder, og nå viser det seg at smør har blitt mangelvare i butikkhyllene - helt fra nord og ned til hovedstaden.

Selger mer enn før

I en Kiwi-butikk på Grünerløkka i Oslo har de vært tomme for meierismør over en lengre periode. De populære lavkarbodiettene, der man gjerne skal spise mye fett, har fått noe av skylden. Men produsenten Tine peker på flere årsaker i et skriv som Kiwi har hengt opp i de tomme smørhyllene:

Mange medier har den siste tiden gjort en direkte kobling mellom mangel på smør i butikkhyllene og såkalte lavkarbodietter. Situasjonen kan imidlertid ikke tilskrives lavkarbobølgen alene. Knappheten skyldes både økt etterspørsel og en noe lavere produksjon. Situasjonen varierer noe mellom landsdelene.

(...) Tine er trygg på at situasjonen vil normalisere seg fremover, og at norske forbrukere skal ha god tilgang på matlagingsprodukter slik at blant annet julebaksten kan gå som planlagt.

Tine har sendt ut et skriv som forklarer knappheten på smør og andre meieriprodukter. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Artikkelen fortsetter under bildet.

>>> Her er det billigst å handle mat

Du kan skylde på været

– Vi ligger under i produksjon i forhold til fjoråret, forklarer kommunikasjonssjef i Tine Lars Galtung til DinSide.

Kommunikasjonssjef i Tine Lars Galtung innrømmer at situasjonen er litt spesiell. Foto: Tine Vis mer


Og han kan fortelle hvorfor:

– Gresset var dårligere på grunn av en regntung sommer. Dette gjorde at det ble mindre gress i siloene, noe som igjen gir kyrne mindre næringsstoffer og dårligere kvalitet på melken.

NB! Dette bør du kjøpe i matbutikken

– Det kommer smør til jul

Galtung forsikrer imidlertid om at folk skal få nok smør og fløte frem mot jul.

– Vi produserer det vi kan, og vi regner med at det skal ta seg opp nå i november og inn i desember. Ekstra tiltak er også satt i verk, som for eksempel å prioritere forbrukervarer fremfor produksjon til industrien. Dette er en utfordrende og litt spesiell situasjon, men vi jobber med saken, sier han.