Pannekaker er godt for både store og små! Foto: colourbox.com
Pannekaker er godt for både store og små! Foto: colourbox.comVis mer

Lag gourmetmat av smuler

Det går an å lage smakfulle middager selv med et begrenset utvalg av matvarer.

Det er kveld, solen har nettopp vinket farvel, snøen glitrer på de snøtunge trærne og magen begynner å rumle. Du er på fjellet og nyter late dager i vinterferien…eller du har nettopp kommet hjem etter en lang dag på jobb. Det siste du har tenkt på er hva som skal spises til middag.

Da er det godt at det er mulig å lage en smakfull middag, selv med et begrenset utvalg av ingredienser. Med litt flaks kan du finne både det ene og det andre hvis du roter litt rundt i kjøkkenskapene enten du er hjemme eller på hytta. Og maten kan bli riktig så god.

Her er litt inspirasjon til enkel og kjapp vinterferiemat!

Omelett
Denne eggeretten er alltid en vinner, og her er det bare å bruke alt du kan finne av krydre og rester i kjøleskapet.

Denne oppskriften passer til en til to personer:
2 egg
2 eggeplommer
3 ss vann (evt melk)
¼ ts salt
Litt pepper
1 ss smør

Bland egg, eggeplommer, vann og krydder i en bolle, og pisk dette godt sammen.
Smelt smøret i en stekepanne og hell i eggemassen. Når den har stått litt kan du begynne å skrape fra siden inn mot midten med en flat sleiv, og vippe halve omeletten over den andre.

Fyll omeletten med det du skulle ha tilgjengelig, som sopp, løk, hvitløk, oliven, spinat, tomat, chili, vårløk, asparges, revet ost, stekt bacon, stekte potetskiver, kyllingkjøtt, reker, scampi, blåskjell, kamskjell, pesto, parmesan, spekeskinke, kokt pasta, nudler og friske urter.

Hvis du har litt mer å gå på, er omelett "a la taco" et godt alternativ:

Du trenger:
½ paprika
½ løk
5 stk sjampinjong (kan være boks)
5 skiver skinke i strimler
5 egg
5 ss vann
3 ss tacosaus
50 g revet halvfet ost
salt og pepper

Skjær opp paprika, løk og sjampinjong i små terninger, og stek de lett sammen med skinken i litt smør. Visp eggene lett sammen og tilsett vann, salt og pepper og tøm blandingen i pannen. La det stivne på svak varme. Smør på tacosausen og strø på osten. Legg på et lokk og la det stå på lav varme til osten har smeltet. Omeletten er ferdig og kan spises enten kald eller varm.

Spis omeletten gjerne sammen med en salat eller andre former for grønnsaker.

Visste du at du kan gå ned i vekt av å spise egg til frokost?

Slangepølser
Dette minner om pølse med brød, men her surres deigen rundt pølsen, som en lang spiral.

Dette trenger du til fire porsjoner:
10 grillpølser eller andre pølser
2 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete, fin
1 ts bakepulver
¼ ts salt
1,5 dl melk
1,5 ss hvitost

Bland alle ingrediensene til deigen sammen i en bolle. Deretter deler du deigen i ti like store deler. Lag hver av disse til cirka 1 cm tykke pølser. Rull deigen rundt pølsene. Legg spiralene på bakepapir og stek i ovnen på 220 grader i cirka 10 minutter. Deigen skal da være gyllen.

Disse pølsene gjør deg sunn!

Pannekaker er godt for både store og små! Foto: colourbox.com Vis mer


Pannekaker på 1-2-3
Pannekaker er godt for både store og små, og kan serveres til både middag og dessert.

Dette trenger du til 2-3 personer:
3 dl hvetemel
5 dl melk
4 egg
0,5 ts salt
smør

Bland mel og salt. Spe med melk, men pass på at det ikke blir klumper. Visp inn egg, og la røren hvile i en halvtime. Stek deretter pannekaken på begge sider på nokså høy varme. Når pannekaken er ferdig bretter du den sammen og legg den i en ildfast form med lokk. Da holder pannekaken varmen.

Skal du ha pannekakene til middag kan de serveres med stekt flesk eller soppstuing. Foretrekker du søte pannekaker kan du tilføye 2-3 spiseskjeer sukker i røren, og servere med blåbærsyltetøy eller annet syltetøy.

Barna foretrekker enkel hverdagskost, og ikke får-i-kål og spennende fiskeretter.

God enkel suppemiddag
Hvis du roter litt i skapet, kommer du helt sikkert til å finne en posesuppe av et slag. Finner du for eksempel en tomatsuppe, kan du koke opp denne og blande i litt pastaskruer og/eller fiskeboller. Spis gjerne sammen med litt flatbrød.

Les også: Supperåd til frosne nordmenn

Enkelt med pasta og nudler
De aller fleste liker pasta, og her trenger du ikke masse fancy ingredienser for at det skal smake godt. Bare se her!

Til 4-5 personer:
4 liter vann
1,5 ss salt
400 g spaghetti

Kok opp rikelig med vann i en kjele og tilsett salt. Legg i pastaen. Rør om med en gaffel slik at pastaen ikke kleber seg sammen, og følg koketiden på pakken. Passe kokt spaghetti skal gi litt tyggemotstand, eller ”al dente” som det kalles på italiensk.

Når spaghettien er klar, heller du av vannet. Hvis den skal serveres med en gang, helles den direkte i en varm bolle og blandes med litt margarin eller smør.

Har du litt ostedryss eller ketchup tilgjengelig, smaker dette også godt på.

Se listen over hvilken mat som gjør oss lykkelig

Laksepanne med grønne erter
Hvis kjøleskapet ditt er stappfullt eller du har tenkt deg en tur til butikken likevel, foreslår vi denne oppskriften!

Til fire porsjoner trenger du:
500 g skinn- og beinfri laksefilet, kuttet i terninger (bruk gjerne frossen laks)
2 ss smør
1 løk, finhakket
1 hvitløkfedd, finhakket
2 gulrøtter, skrelt og finhakket
2 dl fiskekraft (pulver eller fond blandet ut)
2 dl matfløte
salt og nykvernet pepper
200 g dypfryste grønne erter
2 ss hakket dill (bruk tørr eller kan sløyfes)
2 ss revet parmesan

Smelt halvparten av smøret i en kjele og tilsett løk og hvitløk. Fres til løken blir blank. Ha i gulrøtter, fiskekraft og matfløte. La småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Ha ertene i sausen og la dem trekke til de er varme. Smelt resten av smøret i en panne og rist lakseterningene til de er nesten gjennomstekt, de blir ferdige i den varme sausen.

Ha laksen over i en serveringsbolle og hell sausen over. Dryss på dill og bland det hele lett sammen. Dryss over parmesan eller server den ved siden av.

Slik spiser du med hjertet

Kilder: Matmons.no, Matprat.no, Matoppskrift.no og Matnyttig.no. Oppskriftene på omelett "a la taco" og laksepannen kommer fra Per Lauritz Lien, kokk i Mat og Mening.