<B>RØDT LYS:</B> Ingen av produktene som ble testet får grønt lys når det gjelder magesykebakterier og antibiotikaresistente E-colibakterier.  Foto: COLOURBOX
RØDT LYS: Ingen av produktene som ble testet får grønt lys når det gjelder magesykebakterier og antibiotikaresistente E-colibakterier. Foto: COLOURBOXVis mer

Kyllingen er stinn av bakterier

Stor test av kyllingfilet i svenske butikker.

Det svenske forbrukermagasinet Råd og Røn har testet bakterieinnholdet i kylling som selges i svenske butikker. Kylling fra danske og svenske produsenter er testet. Resultatene er ikke oppløftende.

Majoriteten av kyllingen i svenske butikker inneholder både magesykebakterier og antibiotikaresistente bakterier.

Putter du kylling i handlekurven når du er på harryhandel? Det er fortsatt ikke farlig, til tross for disse funnene, men det er enda viktigere at du tar dine forholdsregler.

Matjuks: Oksefilet var svinekjøtt

Perfekt for bakterier

I testdokumentet forklares det hvorfor forekomsten av bakterier i kylling er så høy:

Dette har sammenheng med hvordan kyllingen produseres. For at forbrukerne skal få store, flotte fileter, har man med selektiv avl skapt dyr som er rasktvoksende filetfabrikker. Fuglene vokser i en rasende fart, og det går bare en drøy måned fra fødsel til slakt. På den korte tiden rekker ikke fuglene å bygge opp noe immunforsvar, og de rammes lett av ulike sykdommer. Ettersom fuglene avles i enorme anlegg med flere tusen dyr, spres også smitten raskt mellom dyrene.

I kyllingen Råd og Røn har testet er det funnet såkalte campylobacter. Dette er tarmbakterier som finnes naturlig hos dyr og fugler. Dyrene selv blir ikke syke, men hos mennesker kan bakteriene forårsake diaré, magekramper, magesmerter og feber. Diareen kan være blodig og akkompagnert av kvalme og oppkast.

Undersøkelsen har sett på 11 svenske og tre danske produkter. Blant de 14 er det bare to av de svenske produktene som ikke viser funn av tarmbakterier, Bjärefågel og Knäred.

Les også: Nordmenn kaster 190.000 brød hver dag

Antibiotika-resistens

Men det er ikke bare tarmbakterier som finnes i kyllingen. Forekomsten av antibiotika-resistente bakterier (E-coli) er også utbredt. Kun én av de 14 produktene som er testet viser ikke funn av slike bakterier.

– Det er nok bare tilfeldig at vi fikk en bra prøve derfra (Eldorado), ettersom vi har funnet bakteriene i andre produkter fra samme slakteri, uttaler Anna Edberg, som har vært ansvarlig for testen.

Antibiotikaresistente bakterier finnes altså i svensk kylling, til tross for at svenskene ikke bruker antibiotika i kyllingproduksjonen. Forklaringen er at avls-kyllingene opprinnelig ofte kommer fra Storbritannia. Her har antibiotika vært brukt frem til 2010.

– Vi satte i gang en stor studie for å finne ut hvor disse bakteriene kom fra, og analyserte prøver langt tilbake i tid. Vi oppdaget da at antibiotikaresistensen kom fra import fra Storbritannia, forklarer Pia Gustafsson, veterinær i bransjeorganisasjonen Svensk Fågel til Aftonbladet.

Veterinæren forklarer at forekomsten av antibiotika-resistente E-colibakterier blir stadig mindre. Resistensen overføres imidlertid fra generasjon til generasjon, og det tar gjerne fire år før stammen er helt fri for slike bakterier.

Lammeboller? Les nøye på forpakningen

Viktig med riktig tilberedning

Resultatene fra den svenske undersøkelsen er en god påminnelse om viktigheten av god kjøkkenhygiene og riktig tilberedning av ferske råvarer.

Svensk Fågel påpeker at bakterienivåene er lave og ufarlige for mennesker ved riktig tilberedning. I testen påpekes det imidlertid at enkelte av produktene har så høye nivåer at ett gram kjøtt som ikke er helt gjennomstekt er nok til å gjøre deg syk. Det samme gjelder om du tilbereder en salat med de samme kjøkkenredskapene du har brukt til kyllingen.

Hos mange av oss er skjærebrettet kjøkkenets versting. Skal du ikke varmebehandle ingrediensene du kutter, du ha ren kniv og skjærebrett. I butikkene finnes også mange skjærebrett-typer som er merket for bruk til forskjellige matvarer (en til kjøtt, en til fisk, en til grønnsaker og en til brød, for eksempel).

Like viktig som rene kjøkkenredskaper, er at kyllingen er skikkelig gjennomstekt. Prior opplyser at hvitt kjøtt er tilstrekkelig oppvarmet når det har oppnådd en kjernetemperatur på 72 °C.

Du kan altså legge kylling i handlekurven neste gang du er på harrytur. Det er hjemme på ditt eget kjøkken du må ta de riktige forholdsreglene, enten du skal spise norsk, svensk eller dansk kylling. Mattilsynets råd for riktig tilberedning finner du her.

Les også: Enkelt å spare 10.000 på matbudsjettet