INNEHOLDER MILJØGIFTER: Fiskelever og pålegg med fiskelever kan gi helseskader over tid. Foto: Per Ervland
INNEHOLDER MILJØGIFTER: Fiskelever og pålegg med fiskelever kan gi helseskader over tid. Foto: Per ErvlandVis mer

Kun menn og eldre bør spise postei av fiskelever

Kvinner i fruktbar alder, barn og gravide frarådes å spise postei av fiskelever.

«Barn, kvinner i fruktbar alder og gravide bør ikke spise fiskelever eller pålegg laget av fiskelever, for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei.»

Les også: Er det sunt med tunfisk på boks?

Det står skrevet på Matportalen.no – nettsiden hvor offentlige myndigheter gir informasjon om mat – i en artikkel skrevet Mattilsynet.

Med andre ord - er det kun menn og eldre som kan spise dette?

Les også: Hvor farlig er maten du spiser?

Inneholder miljøgifter

På grunn av miljøforurensning inneholder fiskelever høye nivåer av miljøgiftene dioksin og PCB (polyklorerte bifenyler).

Over tid kan disse stoffene føre til endringer i immunforsvaret, forplantningsevnen og hormonbalansen i kroppen. De kan også være kreftframkallende, skriver Matportalen.no.

Det understrekes at «dioksin og PCB i de konsentrasjonene som finnes i mat har ingen direkte eller akutt effekt på helsa. Derimot kan et høyt inntak over tid gi helseskader».

Les også: Slik unngår du tilsetningsstoffer

Svolværpostei under grenseverdiene

NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) sin årlige rapport fra 2008, som nylig ble publisert, har vurdert forekomsten av miljøgifter i utvalgte fisk og fiskeprodukter.

De to prøvene av Svolværpostei som ble analysert viser at nivåene av miljøgiftene dioksiner og PCB var lavere enn EUs øvre grenseverdier.

Ifølge NIFES-rapporten ble Svolværpostei inkludert fordi tidligere analyser har funnet høye verdier av organiske miljøgifter, som dioksiner.

Les også: Er det trygt å spise gammel pizza?


Forvirrende anbefalinger

Produsentene av fiskeleverpostei har iverksatt arbeid som tar sikte på å redusere/fjerne innholdet av miljøgifter, ifølge Mattilsynet.no sin artikkel om rapporten.

Videre står det følgende:

«Mattilsynet vil vurdere om tiltakene som er i verksatt for å redusere innholdet av fremmedstoffer i Svolværpostei og lignende produkter er så gode at rådet om å begrense inntaket av slike produkter hos barn og gravide kan oppheves.»

Her er det altså bare barn og gravide som inkluderes i kostholdsanbefalingen. I tillegg blir de kun oppfordret til å «begrense» inntaket.

Les også: Maten gravide bør unngå

Men i artikkelen på Matportalen.no om fiskelever, som nevnt i begynnelsen av denne saken, har man formulert seg slik:

Stem her!

Var du klar over at barn, kvinner i fruktbar alder og gravide ikke burde spise fiskelever/pålegg med fiskelever? (Avsluttet)
Nei, jeg visste ikke at noen burde unngå det(75%) 388
Ja(15%) 80
Nei, kun at en/to av disse gruppene burde unngå det(10%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Barn, kvinner i fruktbar alder og gravide bør ikke spise fiskelever eller pålegg laget av fiskelever, for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei.»

Andre grupper i befolkningen – det vil si menn og eldre – blir derimot bedt om å «avgrense inntaket» av slike matvarer.

Forvirret?

DinSide Helse tok en telefon til Mattilsynet for å finne ut hva som faktisk stemmer.

Les også: Er det sunt med tunfisk på boks?

Dette kostholdsrådet gjelder

Ifølge Mette Kristin Lorenzten, seniorrådgiver i Mattilsynet, seksjon for fisk og sjømat, er det følgende kostholdsråd som er det riktige:

- Barn, kvinner i fruktbar alder og gravide bør ikke spise fiskelever eller produkter med fiskelever.

Men burde da i så fall ikke Svolværpostei og Lofotpostei merkes med denne anbefalingen?

Les også: Den aller sunneste maten

INGEN MERKING: Tidligere ble bokser med rogn-lever-postei merket. Det tolket imidlertid gravide som noe positivt, og lappene ble fjernet. Foto: Mattilsynet Vis mer


Klistrelapper ble fjernet.

I en artikkel på Matportalen.no fra 2004 står det følgende:

«Siden kostholdsrådet på fiskelever og produkter av fiskelever kom i mars 2003, har produktene Svolværpostei og Lofotpostei vært merket med en klistrelapp som henviser til kostholdsrådet.»

Men i dag finnes det ingen slike lapper på boksene.

- Vi fjernet merkingen da vi fant ut at det virket mot sin hensikt. På klistrelappene ble det vist til en nettside med mer informasjon om kostholdsrådet. Vi så imidlertid at flere gravide tolket klistrelappen som noe positivt og ikke sjekket informasjonen det var henvist til.

- Hva med å merke kostholdsanbefalingene for fiskeleverpostei på en mer eksplisitt måte?

- Nå er det jo slik at det er mange produkter som har knyttet til seg råd, som for eksempel anbefaler vi ikke brus med kunstig søtstoff til barn under tre år. Vi bruker hovedsakelig andre kanaler, som for eksempel Matportalen.no, til å kunngjøre slik informasjon.

Les også: Omega 3 - mulig uten fisk?

Vis mer
«Barn, kvinner i fruktbar alder og gravide bør ikke spise fiskelever eller produkter med fiskelever.»


Tryggere postei i dag

- Har dere formidlet dette på en god nok måte til de gruppene som omfattes av kostholdsrådet?

- Det er selvfølgelig en utfordring. Men vi vurderer dette som et nedadgående problem. Inntaket av fiskelever og pålegg av fiskelever var langt høyere før.

I tillegg er innholdet av fiskelever blitt redusert fra 50 prosent til en firedel (24 prosent i Svolværpostei og 25,5 prosent i Lofotpostei), forteller Lorentzen.

Hun understreker også følgende:

- Bidraget av stoffer som dioksiner og PCB avhenger av sammensetningene av hele kostholdet. Spiser du mye fet fisk og fiskelever, vil bidraget bli høyere enn om kostholdet består i hovedsak vegetabilske råvarer. Samtidig må vi også ha i mente at fisk og sjømat inneholder stoffer som har positive helseeffekter.

Les også: Hvor farlig er maten du spiser?

Stem her!

Kommer du til å følge Mattilsynets kostholdsråd? (Avsluttet)
Nei(44%) 132
Ja, jeg kommer til å ikke spise fiskelever eller fiskeleverposteier (barn, gravide, kvinner i fruktbar alder)(28%) 84
Ja, jeg kommer til å begrense inntaket av fiskelever og fiskeleverposteier (menn og eldre)(17%) 51
Usikker(11%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kostholdsrådet kan fjernes

- Dere skal nå ta opp kostholdsrådet til vurdering. Når vil en eventuell ny anbefaling komme?

- Den vil komme i løpet av tre måneder, med mindre vi trenger assistanse fra VKM, Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Les også: Slik unngår du tilsetningsstoffer

- Men før den tid gjelder fortsatt rådet om at barn, kvinner i fruktbar alder og gravide ikke bør spise disse produktene? Betyr det at det kun er menn og eldre som kan spise fiskepostei?

- Når vi gir råd, fokuserer vi på det å gi anbefalinger til sårbare grupper. Vi ønsker derfor ikke å fokuser på de som kan spise produktet, men heller på de som bør ta forholdsregler.

- Men legg merke til at det er anbefalinger Mattilsynet gir basert på faglige vurderinger, legger Lorentzen til.

- Konsumentene står fritt til å velge om de vil følge dem, i motsetning til regelverkskrav som man er pålagt å følge.

- Ofte er slike anbefalinger svært konkrete og sier at visse sårbare grupper bør unngå gitte produkter. Dette gjøres blant annet på grunn av i kommunikasjonsutfordringer. Det er lettere å kommunisere at du bør unngå noe enn at du kan spise litt.