Klokka skal stilles fram!

Det er siste søndag i mars, og vi kan ønske sommertiden velkommen.

Natt til søndag 25. mars klokken 02.00 starter sommertiden. Det betyr at klokken skal stilles én time fram og at det er lysere kvelder i vente.

Du kan altså ikke sove en time lenger, tvert imot mister du en time søvn, ved overgang fra normaltid til sommertid.

Sommertiden varer fram til søndag 28. oktober.

Huskeregler

Mange husker ikke om klokken skal stilles fram eller tilbake ved overgang til og fra sommertid. En huskeregel er denne: Ta utgangspunkt i at du ser fram til sommerferien, og at du dermed stiller klokken fram på våren. Om høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller dermed klokken tilbake.

Huskereglene for hvilken vei en stiller klokka er like mange som det finnes fylker i Norge. Vår favoritt er at når vi nærmer oss sommeren skal hagemøblene fram, og når sommeren er slutt, og vi igjen skal stille klokka, skal hagemøblene tilbake.

Hva er din favoritt-huskeregel? Del den med andre i debatten nedenfor.

Har du tabbet deg ut?

Har du stilt klokka feil vei eller kommet for seint (eller for tidlig) på jobb eller skole, som følge av overgang fra normaltid til sommertid, eller vice versa? (Avsluttet)
Nei, det har aldri skjedd meg(69%) 523
Ja, jeg har kommet på jobb/skole til feil tid på grunn av sommertid/normaltid-justeringer(22%) 168
Ja, jeg har stilt klokka feil vei(5%) 34
Vet ikke(4%) 28
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De aller fleste nøyer seg med å stille klokken i løpet av søndagen, men vil du holde klokken nøyaktig oppdatert stilles klokken fram en time, fra klokken 0200 til 0300 natt til søndag.

Russerne har avlyst

Russerne er blant de som slipper å stille klokka denne gangen.

Tydelig lei av morgengretne russere som har glemt å stille klokka, gikk nemlig president Medvedev ut og avlyste vintertida i fjor høst. Russerne er altså på sommertid året rundt.

Men bør også vi gjøre som russerne og kjøre sommertid hele året?

I en uhøytidelig meningsmåling på DinSide, viser det seg at folkemeningen er ganske jevnt fordelt for og imot. På spørsmålet Er du tilhenger av sommertid svarer 35 prosent Nei, behold normaltid hele tida, 34 prosent sier Ja, men jeg vil ha sommertid hele året, mens 31 prosent sier Ja, alt som gjør sommeren lysere er bra.

Har du stilt klokka feil vei eller har du kommet for seint på jobb eller skole på grunn av omstilling til sommer- eller vintertid? Stem i avstemmingsobjektet til høyre.

Ifølge Wikipedia er sommertida i EU og EØS-området harmonisert, der alle landene nå stiller klokka siste søndagen i mars.

Det er en egen forskrift om sommertid, du kan lese den hos Lovdata.

Hva er sommertid?

Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig. Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980. For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden kl. 0200 siste søndag i mars og slutter kl. 0300 siste søndag i oktober.

Hvordan oppgi klokkeslett

Det hender man trenger å angi klokkeslett uten rom for tvetydigheter. Dette gjelder for eksempel når man skal angi et tidspunkt som sammenfaller med skifte til eller fra sommertid. Spesielt ved sommertidens slutt vil det kunne opptre likelydende klokkeslett med en times mellomrom.

    Her er løsningen, som forklart av Justervesenet:
    Løsningen ligger i å angi klokkeslett med utgangspunkt i verdens offisielle tidsskala UTC, eller å oppgi hvilken tidssone man mener. I loven er det bestemt at normaltiden i Norge er én time foran koordinert universaltid UTC. Dette angis som UTC+1 eller som tidssonen CET (Central European Time). I løpet av sommertiden ligger norsk tid to timer foran UTC. Dette angis som UTC+2 eller som tidssonen CEST (Central European Summer Time). Et utvetydig eksempel: I 2012 varer sommertiden fra søndag 25. mars klokken 0200 (UTC+1) til søndag 28. oktober klokken 0300 (UTC+2).