Klarer ikke levere nok økomat

Bøndene har problemer med å møte etterspørselen.

«Tidligere slet vi med å få omsatt økomelken. Nå sliter vi med at det er for lite.Hanne Refsholt, Tine»


For få år siden var matvarekjedene de største sinkene, nå er det bøndene som ikke klarer å levere nok økologisk mat.

Les også: Dyrt å handle bevisst

- Kundene vil ha varene, men problemet er leveranser, sier toppsjef Sverre Leiro i NorgesGruppen.

Omvendt problemstilling

Etterspørselen etter økologisk mat er nå så stor at butikkene ikke klarer å levere nok. Illustrasjonsfoto: colourbox.no Foto: colourbox.no Vis mer


Han og de andre matkjedene møtte de største produsentene til "økotoppmøte" på landbruks- og matminister Terje Riis-Johansens (Sp) kontor onsdag, skriver Nationen.

Konsernsjefene Hanne Refsholt i Tine og Geir Olav Opheim i Nortura innrømmer at det er problemer.

- Tidligere slet vi med å få omsatt økomelken. Nå sliter vi med at det er for lite, sier Refsholt.

Spar penger, og miljøet

Mangel i alle ledd

Når det gjelder produksjon av økologisk kylling er det største problemet å skaffe nok økologisk fôr, ifølge Opheim, som dessuten minner om at det tar noen år å legge om til økologisk produksjon av storfe og sau.

Coop-kjeden har hatt en økning i salg av økologisk mat på 40 prosent så langt i år.

- Det viser at kundene tar dette på alvor, sier informasjonsdirektør Vidar Ullenrød.