©STEPHANE GENDRE/MAXPPP ; ILLUSTRATION SUR LE BARBECUE  Foto: colourbox.com
©STEPHANE GENDRE/MAXPPP ; ILLUSTRATION SUR LE BARBECUE Foto: colourbox.comVis mer

Kjøttfellen du ikke vil gå i

Her er de absolutte reglene for frysing og tining.

Du har tint opp en pakke kjøttdeig til middag, men av en eller annen grunn endte du opp med å spise noe annet.

Kan du da legge pakken i fryseren igjen og trygt spise den en annen gang?

Er det et krav med rene handlekurver?

Matportalen.no, informasjonssiden om mat fra offentlige myndigheter, får forbrukere svar på spørsmål som angår kjøtt, frysing og tining.

Er matbutikken helsefarlig?

Frysing gir mer bakterier

Å legge frosset kjøtt som har vært tint opp tilbake i fryseren, er noe du ikke bør gjøre, råder Atle Wold, seksjon for hygiene og virksomhetskrav i Mattilsynet.

Stem her!

Fryser du ned igjen opptint kjøtt? (Avsluttet)
Nei, aldri(52%) 414
Ja, men kun etter varmebehandling(26%) 209
Ja(21%) 169
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det kan føre til en økning i bakterieaktiviteten og gi et dårlig - og i noen tilfeller et utrygt produkt på middagsbordet.

Lever du farlig på kjøkkenet?

Når kjøttet fryses, endrer nemlig strukturen i kjøttet seg slik at det blir mer utsatt for bakterier når temperaturen stiger.

Slik behandler du frosset kjøtt

Mattilsynet gir følgende råd for korrekt behandling av frossen mat:

Forgifter du gjestene dine?

  • Tin varen i kjøleskapet. Den bør ikke oppbevares i romtemperatur lenger enn at temperaturen på overflaten overstiger 10 grader.
  • Varm opp maten. Da vil bakterieveksten gå ned mot et nullnivå, og du har et godt utgangspunkt for en helt ny holdbarhetsperiode, enten som kjøle- eller frysevare.
  • Hvis du skal fryse ned mat, gjør det så raskt og ved så lav temperatur som mulig. Da holder kvaliteten på matvaren seg best.
  • Se til at fryseren din holder en stabil temperatur. Frosset is eller snø rundt emballasjen er et tegn på at gradestokken har hoppet litt opp og ned.
Rådene gjelder for alle ferske råvarer med ingredienser av kjøtt, egg, melk, fisk eller andre lett bedervelige matvarer.

Her florerer bakteriene

Konklusjonen er dermed...

Det betyr at rått fersk kjøtt som har vært frosset kan fryses på nytt etter at du har stekt eller kokt det.

Du spiser gammel mat

Holdbarheten og kvaliteten på kjøttet avhenger imidlertid av om det var helt ferskt da det ble frosset ned for første gang.

Les mer på Matportalen.no.