KETSJUP MOT KREFT: For optimal effekt av den gusntige antioksidanten lykopen, bør du innta tomatene i most form.   Foto: Stock.xchng
KETSJUP MOT KREFT: For optimal effekt av den gusntige antioksidanten lykopen, bør du innta tomatene i most form. Foto: Stock.xchngVis mer

Ketsjup kan redde liv

Den røde smørja er sunnere enn du tror.

Visste du at røde tomater beskytter mot prostatakreft?

Er du avhengig av ketsjup?

Og ketsjup, tomatpuré og tomatjus er det som har størst effekt, skriver Aftonbladet.no.

Tre ganger i uka

- Studier viser at de som spiser tomater tre ganger i uka har en lavere risiko for prostatakfreft, sier lege Per Ove Lind som har skrevet boken «Maten som botar» - maten som helbreder – hvor han hyller grønnsaken.

Tomatsaus mot prostatakreft?

Ifølge forskning skyldes tomatens gunstige effekt at den innholder antioksidanten lykopen. Og det har aller best virkning hvis tomatene inntas i most form.

- Kroppen har vanskelig for å ta opp lykopen om du spiser tomatene rå. Det er bedre hvis de er oppvarmet og fint fordelt, som i ketsjup eller tomatpuré.

Rødt og smått er godt

Det er også viktig at tomatene er modne nok. Jo rødere, jo bedre.

- Umodne tomater kan dessuten være giftige. De kan inneholde solanin, et giftig alkaloid som forsvinner under modningen, sier Lind.

Supertomat kan stoppe sykdom

Størrelsen på tomaten spiller visstnok også en rolle. Ifølge en undersøkelse av svenske Livsmedelverket inneholder små cherrytomater mer lykopen enn vanlige tomater.

Lykopen finnes også i vannmelon, aprikos, papaya, rød paprika, blodappelsin, guava og rød grapefrukt.

Slik blir pizza ja-mat