Du merker det fort hvis agurken har den karakteristiske bitre smaken som utvikles når grønnsaken inneholder cucurbitaciner. Foto: Colourbox
Du merker det fort hvis agurken har den karakteristiske bitre smaken som utvikles når grønnsaken inneholder cucurbitaciner. Foto: ColourboxVis mer

Kast bitter agurk!

Du kan bli syk hvis du spiser den.

Spiser du agurk som har en litt bitter eller metallisk bismak kan du bli dårlig.

Det melder Matportalen, etter at Fødevarestyrelsen i Danmark har gått ut med en advarsel til forbrukere om nettopp dette.

Les også: Frukt og grønt kan gjøre deg syk

Giftstoffer

Den bitre smaken skyldes stoffer kalt cucurbitaciner, som rett og slett gjør grønnsaken giftig.

Også squash og honningmelon kan bli uspiselige på grunn av disse stoffene.

Hva kan du egentlig om mat? Ta testen her!

Forurensede frø

Cucurbitaciner-stoffene oppstår når et bestemt gen får dominere i grønnsakens vekstprosess.

Vanligvis er dette genet avlet bort i agurk, squash og honningmelon som skal brukes til mat, men det hender altså at enkelte frøpartier er forurenset av ville frø.

Spiser du grønnsaker som har en bitter eller metallisk bismak risikerer du å bli rammet både av kvalme, magesmerter, oppkast og diaré.