Fyll på etterhvert, og pakk vekk maten snarest mulig. Foto: Kim Holthe /Opplysningskontore
Fyll på etterhvert, og pakk vekk maten snarest mulig. Foto: Kim Holthe /OpplysningskontoreVis mer

Julematen varer ikke evig

Slik tar du best vare på maten.

I julen liker vi å samle venner og familie og sitte ned rundt bordet og kose oss med god mat. Det er gjerne lange frokoster, lange brunsjer, lange lunsjer og lange middager ...

Det er greit at Ola og Per og Kari sitter lenge til bords, men sitter maten der like lenge, kan det føre til at mange uønskede venner spretter frem og spiller ping-pong med bakterier, mugg og harskt fett.

Ikke la maten stå like lenge på bordet som gjestene sitter - det er ikke uhøflig å ville redde maten fra den sikre død ...

Gulp, jeg har spist for mye ...

Her er tips til hvordan du kan øke holdbarheten på julematen:

Sjekk temperaturen i kjøleskapet: Temperaturen i kjøleskapet skal være 4 grader eller lavere. Lav temperatur forhindrer bakterievekst.

Maks to timer i romtemperatur: La ikke tilberedt mat stå i romtemperatur mer enn to timer. Mikroorganismer kan vokse raskt dersom de oppbevares i romtemperatur. Under 5 grader eller over 60 grader stoppes mikroorganismenes vekst.

Tin i kjøleskapet: Tin maten i kjøleskap og ikke i romtemperatur.

Ikke oppbevar maten for lenge, selv ikke i kjøleskap.

Rask nedkjøling: Er det lenge til maten skal spises, eller du har rester du skal ta vare på? Sørg for rask nedkjøling av maten før du setter den i kjøleskapet, evt. fryseren. Sett for eksempel gryten i kaldt vann og rør om. Dette går selvsagt raskere om du deler maten i mindre porsjoner.

Oppvarming: Varm maten tilstrekkelig, det dreper nesten alle farlige bakterier. Oppvarming til 70 grader kan gjøre at maten er trygg å spise. Kjøttdeig, oppskåret kjøtt i strimler og terninger og alt kylling- og svinekjøtt skal alltid gjennomstekes. Ved steking av hele kjøttstykker som biff og koteletter, holder det at overflatene stekes godt, fordi det er der bakteriene finnes.

Når du varmer opp matrester, må du passe på at de blir gjennomvarme. Skal maten holdes varm før servering, må den holdes rykende varm.

Julens fettbomber

Vask hender og redskaper godt, og hold rått og tilberedt kjøtt adskilt. Foto: Holger Fangel/Opplysningskonto Vis mer


Hold rå og varmebehandlet adskilt: Hold rått kjøtt, fjørfe og sjømat adskilt fra andre matvarer. Rå mat, og safter fra disse, kan inneholde farlige mikroorganisamer som kan overføres til annen mat ved tillaging og lagring.

Bruk separat utstyr til rå og spiseklar mat, eller vask redskapene godt mellom hver oppgave. Slik hindrer du at matforgiftningsbakterier overføres fra råvare til ferdig rett.

Hold pakningene lukket: Ikke åpne pakningene med mat før den skal brukes. Ferskvarer er ofte pakket i beskyttende atmosfære for at maten skal holde seg lengst mulig, men denne atmosfæren opphører når du åpner den.

Begrens mengden: Legg bare på den mengden mat som trolig vil spises, og fyll evt. på etter behov.

Hold spekematen unna ferskpålegget: Ikke legg spakemat og ferskt pålegg på samme fat. Spekemat er tilsatt (snille) melkesyrebakterier, men disse bakteriene gjør ferskpålegget surt.

- Dropp juleølen for barnas skyld

Oppbevaring: Trekk plast- eller aluminiumsfolie over restene for å holde dem friske, og sett maten kjølig så raskt som mulig.

Frukt: Det spises mest frukt når den står fremme, men du trenger kanskje ikke ha all frukten stående fremme samtidig. Fyll heller på etterhvert. Epler blir skrukkete i skallet og klementinene kan mugne, om de ligger for lenge ute.

Vask hendene: Dette er kanskje et soleklart punkt i matlagingsprosessen, men like fullt veldig vikrig. Vask hendene godt godt før du lager mat, mellom håndtering av forskjellige råvarer, etter toalettbesøk og før du spiser. Du bør heller ikke lage mat til andre om du har magesyke, vondt i halsen eller betente sår på hendene.

Litt vondt i halsen? - Hørte vi noen som jublet?

(Kilder: Matportalen, Martforsk/Nofima og Mattilsynet)